Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Det nya arbetslivet – och det gamla

”Att koda är det nya läsa, räkna och skriva”.

Publicerad: 2017-02-22

Det sa Ann-Therese Enarsson, vd för TCO:s nystartade tankesmedja Futurion, apropå en nyligen släppt rapport om var framtidens jobb kommer att finnas.

Framtidens viktigaste färdigheter kommer att heta fantasi, social kompetens och förhandlingsförmåga, menar Ann-Therese Enarsson. Och, som sagt, om att koda hemsidor.

Men i väntan på den tid där var och varannan sitter och knackar kod så består fortfarande Sverige av ett väldigt stort antal jobb där man inte sitter framför en dator med en rykande varm kaffekopp bredvid sig.

Och i detta Sverige dör fortfarande många på jobbet. Den gångna veckan var en svart vecka. I fredags klämdes en man till döds på livsmedelsföretaget Atria i Borås.

Dagen därpå fastnade en man i en maskin på en fabrik i Östra Grevie i Skåne. Han dog senare av sina skador. Dessutom klämdes en man ihjäl under en bil på en arbetsplats utanför Uppsala någon dag tidigare. I skrivande stund kan man också läsa att en busschaufför dött i olycka i Värmland.

Fyra dödsolyckor på sex dagar. Det kan läggas till de fyra personer som tidigare dött på jobbet under 2017.

Så visst ska vi rusta våra unga med fantasi och social kompetens inför deras kommande yrkesliv. Men vi ska också se till att de kommer till arbetsplatser med ett noggrant arbetsmiljöarbete.

För ingen ska behöva dö på jobbet.

Publicerad: 2017-02-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!