Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Det ryktas att kungen ska komma

Det är mitt i natten och nattskiftarna undrar först om vår gäspiga produktionsledare behagar skämta. Varför skulle Den majestätiske ha vägarna förbi en liten fabrik i Köping? Produktionsledaren står på sig, kungaryktet är inget annat än dagens sanning. Alltså nattens sanning.
Tre sekunder senare säger en knegare något om Lars Molin-filmen Kunglig toilette och alla skrattar. Chefen tackar för sig och går hem för att sova. Vi andra dundrar på i maskinerna tills klockan visar 02.00 och fikarasten startar. Och då är kungens ankomst fortfarande hett stoff över kaffekoppen.

Publicerad: 2012-02-17

Vad ska han göra här? Sten visar sig ha lite koll på kungen och menar att han befinner i trakten för att skjuta älgar samt att staden har ett ansett veteranbilsmuseum som kanske lockar blåblodingens välkända blyfot.

Jag fascineras av mig själv inför detta. Jag tycker det är fruktansvärt spännande. Jag vill ringa hem till fru och barn mitt i natten för att skvallra. Haveristen i mig viskar att det vore kul med en tårtattack! Humoristen hoppas på att få ta del av ett taffligt tal där han blandar ihop städer eller kanske fabrik.

Men mest förvånas jag över att jag överhuvudtaget bryr mig. Jag har alltid sett mig som en passiv monarkimotståndare, men när han står här och knackar på med guldäpplet …

Dagen innan ska enligt uppgift säkerhetspolisen vara på plats för att undersöka eventuella hotbilder. Bara det kan bli förstklassig cirkus när svarta kostymer med solbrillor kräver att få kontrollera härdverkstans grovhuggna herrars smörgåspaket. Inför tidigare ”viktiga” besök har produktionen gått ner till halvfart för rengörning av maskin, fikarum och golvputs. Dagstidningarna kastas bort, pelargoner ställs i skåp, korsorden slängs, luggarna kammas och strumporna byts.

Man kan leka med tanken att vara kung och att man far runt i sitt rike och hälsar på. Överallt där man kommer har det fixats och fejats. Fram växer då bilden av ett välstädat land där folk är glada och finklädda. Ibland får man kanske en tårta i huvudet, men över lag så är det bara prydligt ända in i folksjälen. Undrar om man som kung kan ha en realistisk förståelse för ett begrepp som Svenssonliv, gå ut med soporna eller tinnitus? Svaret är nej. Lika lite som du och jag fattar vad han egentligen pysslar med när han representerar och klipper snören.

Det provocerar omgivningen att tycka synd om kungen. Lite orättvist. Men ändå tänker jag utbrista: Stackars kungen. Han lever sitt liv i en tillrättalagd förljugenhet. Och det är egentligen sorgligt.

Hur som helst. Här kommer kungen. För Sverige mitt i tiden.

Håkan Eklund – poet, illustratör, fabriksarbetare

Publicerad: 2012-02-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!