Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Det systematiska arbetet att inte göra något

Om du tittar närmare i föreskriften ”Systematiskt arbetsmiljöarbete” kommer du att upptäcka att den till stor del handlar om mest handlar om förberedelser och kringarbete. Visst, i paragraf 10 uppmanas vi till handling. Men de övriga paragraferna handlar mest om att vi ska att vi ska skapa som policys, undersökningar handlingsplaner, uppgiftsfördelning, utredningar och uppföljningar.

Publicerad: 2012-03-15

Det är den fällan som jag tror att vi går i då och då, vi förbereder oss och mäter och riskvärderar av bara sjutton. Men blir det något gjort? Låt mig ta ett exempel: Tänk på alla psykosociala kartläggningar som görs. Varje större organisation har en personalenkät som återkommer med jämna mellanrum. Jag har varit med om sittningar där man grottar ned sig i svarsfrekvenser, medelvärden, index och jämförelser av olika slag. Data bryts ned på verksamheter, enheter, yrkesgrupper kön och ålder. Är vi bättre än konkurrenterna? Är vi bättre nu än vid förra mätningen? Ett eldorado för hobbystatistikern.

Men, än en gång, blir det något gjort? Finns det någon som har uppgifter vad mätningen ledde till för åtgärder, vad dessa åtgärder ledde till och om man har genomfört mer eller mindre åtgärder än förra gången? Jag har då aldrig stött på något sådant. Man brukar ofta säga att det där med åtgärderna är chefens ansvar, och så är det på något sätt nog med det. Jag vågar påstå att man på vissa håll anser att man har gjort något när man mätt. Mätningen är åtgärden och vittnar om vilja och handlingskraft. Och för att visa vår uthållighet så mäter vi snart igen. Men vad är det man brukar säga, grisen blir inte tjockare för att man väger den.

Jag skulle önska mig förenkling av alla arbetsmiljöregler. Det går utmärkt att göra en arbetsmiljöundersökning med handuppräckning. Frågan kan t.ex. ställas som: ”Vad behöver vi ändra på för att få det bättre på vår arbetsplats? ” Och om behöver vi skriva, så låt oss göra en ”att-göra-lista” på ett blädderblock och klistra upp listan i köket. Ta inte med mer än vad vi orkar genomföra, 5-6 punkter kanske. Bjud på nybakta bullar när halva listan är genomförd. På med partyhattarna och köp en Pommac när hela listan är avbockad. Inget att fundera på. Följ skotillverkarens bästa råd: Just Do It.

Publicerad: 2012-03-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!