Allt om arbetsmiljö logga
Ledare

Distansarbete i vardande

Väl utrustad i varselväst och hjälm stannar grannen pendlarcykeln och byter några ord med mig i morgonrusningen. Jag gillar att vara på jobbet, säger han och fortsätter, när jag är hemma känns allt så utan sammanhang.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2023-01-12

Men, när jag tar mig på jobbet är ingen där, cheferna gillar också att sitta hemma så det blir teamsmöten ändå och jag sitter själv med min matlåda.

Ett annat samtal dyker upp i tankarna. En bekant är upprörd över att hennes arbetsgivare nu kräver närvaro på kontoret. För henne är det meningslöst, alla kollegorna hon jobbar med i det globala företaget sitter ändå i ett annat land och det är teams som gäller. Hon gillar friheten det ger att lägga upp dagen själv, hon blir mindre stressad och mer effektiv hemma.

Ni känner säkert igen resonemangen. Att hitta lösningar där alla är nöjda är svårt. Distansarbetet tenderar att skapa gnissel. Inte minst på H&M där de anställda skrivit på protestlistor mot arbetsgivarens krav på närvaro fyra dagar i veckan som vi skriver om i vårt tema på sidan 22.

Många arbetsplatser har landat i riktlinjer och lösningar för distansarbete, men långt ifrån alla och kanske är det ännu för tidigt att veta vad som är bäst. Tiden gör något med oss. Det som under pandemin var en tillfällig exil från kontoret kanske inte känns lika bra när det permanentas. Och experterna varnar för så kallad fysisk belastningsskuld, dålig ergonomi under distansarbete kommer kosta våra kroppar på sikt även om vi inte känner det nu.

Vad som gäller enligt arbetsmiljölagen är dessutom otydligt. Den är anpassad för arbetsplatser där alla är på plats vilket i realiteten kan göra den svår att tillämpa på distans. Och visst ska arbetsskadeförsäkringen gälla när du jobbar i hemmet, men bedömningar är knepiga. På Högsta förvaltningsdomstolens bord finns två aktuella ärenden som förhoppningsvis ska bringa klarhet.

Även om forskningsrapporter om distansarbetet under pandemin börjar komma liksom erfarenheter från olika arbetsplatser, så har vi med andra ord långt ifrån alla svar. Ännu behöver vi utforska, anpassa och lära för att hitta vilka vägar som blir långsiktigt bäst för arbete på både distans och plats.

Publicerad: 2023-01-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!