Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Ditt väntrum är någon annans arbetsmiljö

Sitter i ett väntrum på Södersjukhuset och väntar på min tur. Jag hör till dem som kommer till möten i hyfsat god tid men nu har min bokade tid passerat med råge och jag börjar så smått fundera hur  lång tid det här kommer att ta. Jag ser att de som sitter med mig i väntrummet börjar skruva på dig och stämningen i väntrummet börjar att bli lätt irriterad.

Jag har ett arbete där jag i mångt och mycket styr min egen tid men alla har ju inte den lyxen och flera av oss som väntar springer till receptionen och frågar – när får jag komma in, jag kan inte vänta längre, jag måste vara tillbaka på jobbet senast 13:00 osv.

Publicerad: 2012-10-09

Kan inte låta bli att dra parallellen till arbetsmiljö här… de som väntar och de som faktiskt ska ta emot oss, de som arbetar i receptionen och de som skall ta emot oss inne på avdelningen. Vilken stress och går det att underlätta för oss på något sätt så att alla blir nöjda? Själv spenderar jag väntetiden med att uppdatera sociala medier, skriva den här krönikan, messa med kollegor och reflektion men alla har ju inte möjligheten att göra det. Tid är något som är rättvist – vi har alla 24 timmar, men vi disponerar ju vår tid olika.

Vi börjar tala med varandra i väntrummet och några av de som väntar säger att så här är det alltid – jag får alltid vänta när jag är här och många andra instämmer. För mig är det första gången så jag vet inte, jag har ingen referensram alls. Receptionisten kommer och pratar med oss och hon instämmer och säger att ”tiderna är snålt tilltagna och vi gör så gott vi kan”.

Jag frågar mina medväntare:
Tänk om det är så att någon av de som varit inne före oss hade frågor som behövde besvaras. Tänk om de var riktigt oroliga för sin hälsa och att förseningen beror på att sjuksköterskan/doktorn tog sig tid att svara på frågor och räta ut frågetecknen. Flera av mina medväntare sade att ”Jo, så kan det nog vara men det underlättar ju inte min situation.” och det är ju helt sant i och för sig men vi behöver nog alla förstå att vårt väntrum är någon annans arbetsplats och vilken arbetsmiljö får de om de känner att de inte har tid att lugna oroliga patienter.


Hur skulle du själv ha reagerat
i deras kläder? Hade du sagt åt din patient: tiden är slut, boka tid för dina frågor för det är så många där ute i väntrummet som drabbas om jag svarar dig nu. Nej, troligtvis inte. Tänk på att ditt väntrum kan vara någon annans arbetsmiljö! Utgå från att de gör allt vad de kan för att just du ska få komma in just den tid som är bokad för dig.

Publicerad: 2012-10-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!