Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Dödligt arbete

Företag bryter medvetet mot lagen och river asbest på ett sätt som gör att anställda och omgivning riskerar dödliga sjukdomar.

Publicerad: 2011-01-18

Arbetsplatsen ska täckas in med skyddsplats, man ska ta sig in via luftslussar, innanför plasten ska skapas ett undertryck, heltäckande skyddsoverall och tryckluftsmatat andningsskydd ska användas, avfall ska läggas i märkta säckar och deponeras på avsedda platser, kläder måste tvättas separat. Tillstånd ska ges av Arbetsmiljöverket.

Så farligt är det att riva asbest. Och så går det alltför sällan till, varannan rivning bedöms ske olagligt.

Det senaste exemplet är Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Där har elektriker krupit omkring och rivit kablar så att asbestdammet yrt i flera år. Avfallet har kastats i vanliga säckar, patienter har transporterats i röran, elektrikerna har ätit i matsalen med asbestdammiga kläder, osv.

Enligt facket är det annars vanligt att utländska arbetare tas in när asbest ska rivas. Jobbet sker på helger utan tillstånd och vart avfallet tar vägen är oklart. Seriösa företag hinner inte lägga anbud eller anses dyra.

Även en liten exponering för asbest kan leda till bl a den plågsamma cancerformen mesoteliom, cancer i lungsäcken. Behandlingsresultaten är nedslående, ca hälften är döda inom ett år efter diagnosen.

Vad kostar det då att utsätta sina medmänniskor för dessa risker, som främst drabbar män i LO-yrken? Sanktionsavgiften är 50 000 kronor för rivning utan tillstånd. Det kan jämföras med 200 000 kronor för att inte rensa hustak från snö och is i tid.

Olaglig asbestrivning är en pågående skandal som befaras bli än värre. Ca 300 000 ton asbest beräknas vara inbyggda i 60-70-talshusen, som nu ska upprustas. Frågan är – vad tänker berörda myndigheter göra? Och hur tänker byggföretagen ta sitt ansvar?

Publicerad: 2011-01-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!