Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Du behöver inte gå på gymmet!

…men du måste röra på dig. Det vet du redan. ”Fysisk aktivitet” – tråkigt ord för att använda kroppen – hjälper oss ju att klara påfrestningar både på jobbet och fritiden. Här kommer ett tips på smart vardagsträning. Det hetaste av det heta just nu – träna på stenåldersvis!

Publicerad: 2010-10-22

Det hela är egentligen rätt enkelt (men går att krångla till precis så mycket man själv vill). Om du vill träna för att må bra ska du kanske inte träna som en långdistanslöpare, styrkelyftare eller Tour de France-cyklist. De är alla mycket vältränade, men också väldigt specialiserade.

Nej, ut i naturen med dig. Gå eller spring över stock och sten. Uppför branter. Mellan och under buskage. Ju krångligare desto bättre. Kika vad som finns runt omkring dig. Stenar och stockar kan man lyfta, bära eller kasta, trädgrenar kan man häva sig upp i. Ja – du förstår.

Du får inga bulliga muskler men en allroundträning som är suverän för att orka med arbetsdagen. En bra koll på kroppen kan också vara skillnaden mellan att skada dig eller inte om du tappar balansen eller en börda är tyngre än du var beredd på.

Och du kan faktiskt börja redan här och nu. På precis din nivå. Grejen är att vi brukar tänka på ”träning” som något vi gör när vi är ombytta och blir svettiga. Men alla vardagsrörelser är också träning. Lite och ofta är bättre än mycket och sällan.

Här är några enkla sätt att kicka igång din stenåldersträning:
•\tGå dit du ska när du har möjlighet. Ta gärna en omväg. Välj om möjligt ojämnt underlag.
•\tTa trappan i stället för hissen.
•\tÖppna dörrar manuellt i stället för med dörröppnare.
•\tStå på ett ben när du diskar eller borstar tänderna.
•\tKort sagt: vänj dig vid att använda kroppen och utmana styrka, kondition, rörlighet, balans. När du börjat tänka i de här banorna kan du hitta hur många sätt som helst.

Ha en skön dag och en trevlig helg!

Publicerad: 2010-10-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!