Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

”Du har så dålig attityd!”

Igår skrev jag om hur man på bästa sätt ger beröm eller visar uppskattning. Att tala om för någon vad som fungerar mindre bra, eller behöver förändras, kan också göras på olika sätt. Görs det under rätt förutsättningar kan det ha en mycket positiv effekt som innebär utöver förändring att kollegan eller medarbetaren växer och utvecklas. På fel sätt blir det rena sänkningen och det har ingen någon nytta av.

Publicerad: 2009-06-03

Det är alltså skillnad mellan konstruktiv och negativ feedback! Den negativa feedbacken håller enbart fokus på det dåliga, och fungerar som bestraffning. Den konstruktiva feedbacken fokuserar snarare på förändringspotential. Några viktiga saker att tänka på då man ska ge feedback är:

•Att skilja på personlighet och beteenden. Att säga till någon ”du är så lat” ger för det fösta dålig information om vad jag menar, för det andra så dödar det förändringspotentialen. Om jag ”är” så här, ja då är det väl ingenting att göra åt det. Att istället säga ”det verkar som att du hoppar över några av de tråkiga men viktiga rutinerna på morgonen, t ex bädda sängarna och plocka undan frukosten” fokuserar enbart på vad personen gör. Det innehåller också konkret information om vad som önskas.
•Att hålla sig konkret. ”Du har så dålig attityd”, vad betyder det? Undvik att prata i floskler, utgå ifrån att de budskapen missuppfattas. Säg istället ”Det är problematiskt att du kommer för sent till våra möten varje gång, och att du uppenbart inte lyssnar på vad vi kommer överens om”.
•Ange konsekvenser! ”När du inte bäddar sängarna på morgonen (på sjukavdelningen) så innebär det att dina kollegor får för mycket att göra och de hinner inte med sina egna uppgifter”.
•Tidsfaktorn! Undvik att ta upp saker som hänt för länge sedan. Det kan vara svårt att minnas och då ha en chans att ge sin version.
•Jag-budskap är viktigt. Att säga ”du är så jäkla…” gör att mottagaren låser sig och blir försvarsinställd, och viljan att förändra sitt beteende minskar. ”Jag uppfattar att… vad säger du om det?” är lättare att möta och ger större möjlighet till förändring.
•Fokusera på förändring, ställ frågor (se exemplet ovan).

Det kan tyckas bagatellartat, att väga sina ord på det här sättet. Ändå har det en stor betydelse för om vi ska kunna förändra oss och utvecklas. Jag ser det hela tiden i mitt arbete. Både ute på arbetsplatserna där jag ofta har ledarskapsperspektivet, men också i mina parterapier. Det är kunskaper om mänskligt fungerande och gäller förstås i alla relationer. Att kunna prata med varandra och lyssna på varandra på ”rätt sätt” ökar arbetsglädje, skapar goda relationer och räddar äktenskap!

Hej så länge/Anna

Publicerad: 2009-06-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!