Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Du ska till toppen!

Har du bestämt dig för att du vill göra karriär och förverkliga dig själv genom ett utmanande, stimulerande, meningsfullt eller välbetalt jobb? Denna kolumn ger dig inspiration och vägar som snabbt tar dig framåt mot din individuella topp! Vart ska du?

Publicerad: 2009-12-22

Sätt ut målet och håll riktningen!
Definiera för dig själv vilka dina karriärmål är. Tänk på att göra målet inspirerande, uppnåbart och mätbart. Ditt mål blir en ledstjärna för vilka val du gör, dina prioriteringar och de kontakter du skapar. Uttryck vart du vill för dig själv och kommunicera med arbetsgivare, chef, ditt nätverk och kollegor regelbundet. Genom att kommunicera din önskan befäster du målet hos dig själv och hos andra. Andra kan hjälpa dig med tips, kontakter och att hålla ögonen öppna för dina intressen. Våga välja bort i syfte att välja de uppdrag, kontakter, samarbeten eller erfarenheter som för dig mot målet. Tänk också på att ibland är vägen till karriärmålet krokig. Fira dina framgångar längs vägen!

Utnyttja förändringar på företaget
När företaget är i förändring är det fördelaktigt att ta initiativ till ett drag i riktning mot målet. Omorganisation skapar ibland nya tjänster, nya arbetsuppgifter eller nya uppdrag. Företagsexpansion eller nedskärningar är fantastiska tillfällen för att visa framfötterna och chansa på att slänga sig ut i utmaningar i din önskade riktning.

Ständigt i utveckling
Håll dig ständigt i utveckling. Gå kurser, ta egna initiativ, anta utmaningar, sök nya intressanta tjänster och knyt värdefulla kontakter. Det gör vägen till målet roligare och mer stimulerande och det ökar dina chanser att hitta rätt ingångar för att ta dig dit du vill.

Agera smart och hållbart
Var sparsam med din energi så den räcker ända fram till målet. Se till att ge dig själv regelbundna pauser även i perioder av hög arbetsbelastning. Skilj på jobb och fritid. Lämna jobbet på jobbet eller knyt arbetet till ett rum eller tidsramar för att fritiden ska ge största möjliga avkoppling och energiåterhämtning.
Omge dig med människor som utvecklar dig och är en inspiration till att föra dig framåt och mot ditt karriärmål. Om det finns bakåtsträvare i din närhet som sänder ut negativ energi och sätter käppar i hjulet – se till att kommunicera tydliga gränser mot deras beteende. Hitta också tankeknep för att hålla fokus och behålla energi.

Utvärdera
Av yttersta vikt för att lyckas nå toppen är att få energi av framgångar och mäta resultat. Självklart kan det kännas som att du står och stampar och inget händer i vardagen. Av den anledningen är kvartalsutvärderingar ett bra verktyg. Utvärdera dina framgångar under det senaste kvartalet! Fira framgångar och lägg planen för nästa kvartal. Lycka till!

Publicerad: 2009-12-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!