Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Du slipper julbord!

(-Om de största fördelarna med mitt jobb).

Publicerad: 2009-09-28

Jag jobbade alltså som kock på krogen förr. Ett ibland tämligen välbetalt arbete som ofta hade möjligheter till både extrajobb och extra inkomster i form av dricks. En del ställen jag jobbat på har dessutom varit rätt kända och haft hög profil (och ofta vunnit priser och anseende i t.ex. The White Guide). Det var därför inte helt ovanligt, när jag i maj 2007 bytte jobb och började arbeta som kock på förskola, att jag fick frågan: ”Men varför bytte du jobb?”.

Jag visste då ofta inte vad jag skulle svara. Det fanns så många faktorer. Idag – när jag haft tid och möjlighet att tänka efter – vet jag bättre vad som är de största fördelarna med att ha gjort bytet. Här kommer de (otan någon inbördes ordning):

Tiderna är fantastiska! Jag arbetar – äntligen – dagtid. ”Som alla andra”. Det gör att jag – faktiskt – kan umgås med människor som inte är restaurangfolk eller akutsköterskor, utan som är ”vanliga människor” (som vi f.ö. brukar kalla ”riktiga människor” i branschen!) Dessutom har jag mer tid att träffa mina barn. Eller rättare – jag hinner träffa dem medan de är vakna!

Jag vet vad jag gör i Januari! För oss kockar kan året tämligen lätt delas upp i perioder då andra har semester. Det gör att vi har rätt mycket att göra hela sommaren, lite konferenser och luncher mellan september och november och sedan är det fullt ös med julbord tills någon dag före jul. Ibland är det något slags nyårssuppé vid nyår och vid januari dör branschen. Inte sällan är det i januari krogar går omkull, eller friställer personal för att slippa gå omkull. I Januari går INGEN på krogen. Det är skönt att i november veta vad man gör i Januari!

Jag slipper julbordssäsongen! Julbord är som sagt årets ekonomiska höjdpunkt. Och den kökshantverksmässigt värsta tidpunkten på året. Man vill efter att ha serverat julbord från slutet av november och en månad framåt inte se en köttbulle igen. Någonsin.Som kock äter du vad alla andra – dina gäster – äter. Det är inte ovanligt att man hunnit med 15-20 julbord kring julafton. På min förskola gör jag numer ett. Det räcker!

Publicerad: 2009-09-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!