Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Du smittar mig och jag dig

Luften doftade och smakade friskt av vårregnet. Jag klev in på restaurangen, där mötte hon mig med en varm kram. Vännen och entreprenören som lägger ner all sin tid och kraft på företaget. Vårt dagliga bröd är hennes liv dygnet runt. Som alltid hamnade vi i ett djupt samtal om hur arbetet påverkar livet.

Publicerad: 2012-04-16

Kvällen var bara barnet. Det knackade på dörren. In kom grannen och kompisen som ville bolla några saker. Hennes dagar är fyllda av hår. Som frisör balanserar hon i rollerna som kreatör och psykolog – i ett yrke där både arbetsställning och kemikalier sätter spår.

Han sjönk ned i soffan, mannen jag delat soffan med i 20 år. Orden forsade snabbt, lika tempofyllt som hans dagar som chef i fastighetsbranschen. Ständiga deadlines, många puckar, mer att leverera och en mailkorg som ständigt svämmar över. Han talade och jag lyssnade, vi turas om att lyssna på varann för det är det enda sättet att kommunicera som fungerar.

Några möten den senaste tiden i mitt liv som handlat om jobbet. Mitt 42-åriga dyrbara liv. Här och nu. Familjen och vännerna är basen för allt, mitt arbete som informatör och skribent ger mening åt resan – och kreativiteten gör resan passionerad. Orden, skrivandet, sången, musiken, fotograferandet, böckerna, samtalen – är kryddan i livets goda kaka!

I min vardag står arbetet i centrum på många sätt. Som informatör på Arbets- och miljömedicin i Örebro har jag sambandet mellan arbetsmiljön och hälsan för ögonen.

Ditt arbete – det formar dig och din upplevelse av världen. Hur du talar, hur du mår, hur du ser på saker, vilken kultur du blir en del av. Det upphör aldrig att fascinera mig hur många olika sorters liv vi lever på grund av att vi har olika jobb. Polis eller bonde, bagare eller artist, sjuksköterska eller gjuteriarbetare – ditt arbete är en stor del av dig!

Chef eller anställd, kvinna eller man, ung eller gammal – där finns fler faktorer som gör skillnad i hur du har det och tar det på jobbet.

Men du kan påverka din arbetsmiljö med din unika personlighet och din kompetens. Du är en smittorisk och du har möjlighet att sprida positiv eller negativ energi. Tillsammans är vi varandras arbetsmiljö!

Publicerad: 2012-04-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!