Efter #Metoo: rådvilla män som inte längre kan blunda
Som man finns det kvinnliga erfarenheter jag har svårt att fullt ut leva mig in i. Jag tänker på upplevelsen av en förlossning, återkommande jobbig mensvärk eller rädslan för att bli gravid vid fel tillfälle. Många gånger har jag kommit springande på stigarna hemmavid och upplevt den snabba, oroliga, blicken bakåt från en kvinna framför mig i spåret. En oro som jag själv aldrig behövt känna. Ofta vill jag skrika på avstånd: ta det lugnt, jag springer snart i fatt dig men jag är ingen våldtäktsman. Du behöver inte ha din killes nummer färdigslaget på mobilen när jag springer förbi.
Publicerad: 2017-12-13
Oron i löparspåret är relativt lätt att förstå men någonstans vill jag ändå hävda att många män, oavsett samhällsklass och medvetenhet, har svårt att förstå den utsatthet som många kvinnor upplever. Att vi män har svårt att på djupet förstå känslan i att bli klappad på rumpan av en berusad kollega, eller att ljudligt få sina bröst bedömda. Vi kan diskutera orsakerna till detta till leda. Men jag är övertygad om att någonstans finns den, den kollektiva manlighetens oförståelse inför många sexuella trakasserier.
Eller fanns, kanske är mer korrekt att säga. För någonting har hänt denna höst, denna #Metoo-höst 2017. Berättelserna om de manliga övergreppen har kommit från yrke efter yrke, bransch efter bransch. De har varit så ohyggligt många och så grova att det inte längre går att vara oförstående.
Ingen kan längre säga att vi inte förstod vad som pågick, överallt i samhället. På arbetsplatser, på fester och i hemmen.
Själv står jag som man och känner mig lite rådvill. Vad ska jag göra med all denna vetskap? Det bästa jag kommer på är att jag borde prata med manliga vänner om sexualitet. För trots denna frigjorda tid vi lever i pratar vi förvånansvärt lite om sexualitet och intima relationer. Det är som om offentlighetens och nätets skamlöshet balanseras av en återuppväckt prydhet människor emellan.
Men i väntan på att vi ska rycka undan denna prydhet kan vi glädja oss åt det #Metoo uppnått. För mycket viktigt i vårt hetsiga medieklimat blåser snabbt undan. Men #Metoo-kampanjen har potentialen att blåsa rent.
Publicerad: 2017-12-13
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.