Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Eget ansvar

Vid diskussioner om friskvård och övervikt så talar man om ”individens ansvar”. Nuvarande resultat och erfarenhet visar att det individuella ansvaret för den egna hälsan inte fungerar fullt ut.

Publicerad: 2009-08-18

Innebörden i orden blir mer en ”ursäkt”, en bortförklaring med tomma ord istället för att ta tag i problemet och komma med lösningar. Detta skapar ett förnedrande skimmer, skam och skuld över dem som inte orkar, kan eller förmår sig ta tag i sitt ”individuella” ansvar om sin vikt och sitt välmående.

Att sopa problematiken under mattan hjälper inte den enskilda individen att börja må bättre till kropp och själ utan man försöker själv hitta en lösning som fungerar. Man går till sin läkare och ber att få göra en operation för att minska på magsäcken.

Själva operationen, sjukskrivning och eftervård kostar i form av pengar. Personligt lidande kostar i form av självkänsla och självförtroende.

VAD KOSTAR DET FÖRETAGET?

En privatklinik gör en gastric bypass operation för runt 115 000 kronor och 99% av magsäcken stängs av. Därför blir det omöjligt att äta för mycket och man äter många små mål istället.
Frågan återstår; hur många människor går upp i vikt igen efter sin operation? Att få en hållbar viktminskning handlar inte bara om att minska maten och börja röra på sig utan det behövs andra verktyg för att den ska bestå.

Det är en stora skillnaden på den metod som jag förespråkar.
Volvo lastvagnar, Umeå hade en grupp på 15 personer som minskade sin gemensamma vikt med 223 kg på 6 månader på ett hållbart sätt. En hemlighet ligger i att mest jobba med att behålla sin vikt och inte med att gå ner.
En alkoholist kan rädda sig själv med att sluta dricka alkohol men en överviktig kan inte sluta äta mat – det är en viss skillnad på hur man löser en sådan fråga.

Det här är mitt sista inlägg så jag avslutar med;
Hur ser friskvården ut på din arbetsplats?

Ha det gott!

Lisbet Olofsson
www.halsozam.com

Publicerad: 2009-08-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!