Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Elvaåringen och spyasalladen

”Det såg ut som spya, men var ganska gott.” Min elvaårings kommentar om couscoussalladen jag skickade med henne i tisdags då hon hade orienteringsdag. Hon påminde mig måndag kväll och jag lugnade mig med en snabb titt i kylskåpet – med lite skinka, ost, majs, vitkål o morötter skulle det säkert gå att få ihop en hyfsat god och näringsriktig pastasallad.

Publicerad: 2011-09-29

Först tisdag morgon inser jag att det saknas någon bra pasta. Men couscous fanns… Turligt nog var enhetsmötet inställt så jag hade tid att göra sallad på morgonen. Åttaåringen kom i och för sig försent för jag tittade fel på hans schema. Och jag fick göra färdigt dagens arbete på kvällen när han hade somnat.

Det känns lite småsint att klaga på kravet på matsäckar vid utflykter. Det är inte så ofta och även om det alltid blir katastrof så löser det sig. Problemet är att matsäckarna ingår i ett större mönster där skolan och förskolan organiseras på ett sätt så föräldrar får svårt att arbeta heltid. Andra delar i mönstret är att föräldrar känner press att hämta tidigt och inte lämna barn i omsorg under sommaren.

Kommunal bedriver en kampanj för att uppmärksamma om barnomsorgens serviceuppdrag. Barnomsorgen ska vara rolig och utvecklande för barnen. Den ska också vara en service för föräldrarna så att de kan gå till arbetet och känna sig trygga med att barnen har det bra. Jag har skrivit två rapporter till den kampanjen: Alla andra hämtar tidigt och Sommarlovshetsen.

En tanke som slagit mig under barnomsorgskampanjen är att både föräldrar och personal verkar ha glömt bort att utbyggnaden av förskola och fritidshem har varit en politisk satsning. Föräldrar är lojala med skolan och kräver inte att barnen ska få matsäck från skolan, fast föräldrar egentligen har rätt till det. Vi vet att resurserna är knappa och istället står på morgonen och kokar couscous. Men resurstilldelning är ett politiskt beslut och det går att prioritera annorlunda.

Och hur gick det med elvaåringen och spyasalladen? Hon är extremt cool, så hon hade ätit allt och verkade ganska nöjd med att hon bidragit till råa skämt runt matsäckarna. Det bjuder jag på, men visst blir jag glad om skolan gör matsäcken till nästa utflykt!

Publicerad: 2011-09-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!