Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

En av tio ärver yrket

Inte bara prinsessor ärver ”riken”. Var tionde har samma yrke som en förälder, visar Du&jobbets nya undersökning.

Publicerad: 2011-04-01

Ännu fler stannar i samma samhällsklass som föräldrarna, det gör varannan.

Vad är lagom? I demokratiska samhällen är stor social rörlighet ett ideal. Tanken är att talang och ambition ska ge utslag, inte föräldrarnas ställning. Men det sociala arvet väger tungt.

Det har enligt forskningen visat sig vara viktigaste faktorn bakom bra betyg. I skolan sållar ju barn sig själva genom fria studieval, som ger märkvärdigt förutsägbara resultat – och som gett reformvänliga huvudvärk i årtionden.  Andelen högskolestudenter från arbetarhem ökade i och med utbildningsexplosionen på 60-talet, men har nu stannat av.

Ju högre status i yrket, desto troligare att utbildningen är socialt snedrekryterad. Här är det värst: till arkitekt, läkare, inom konst & design, till psykolog och jurist.

Social rörlighet är dock fortfarande en gren där Sverige är bland de bästa i världen. Den är ungefär dubbelt så stor mellan generationerna som i USA, utpekat som landet för ”the selfmade man”.

Det man vet är att ökande klyftor minskar rörligheten, tvärt mot antagandet att de där nere likt hungriga vargar skulle jaga bättre om skillnaderna var större. Detta visar också erfarenheter från Thatcheråren i Storbritannien, då blev föräldrarnas ställning allt viktigare för barnens skolframgångar. En bra skola och starka sociala skyddsnät är mao mycket viktiga för lyckliga arbetsliv!

Hur blir då arbetslivet om man till och med väljer med samma yrke som föräldern? Hur viktiga är kontakterna? Bokförläggare Albert Bonnier och begravningsentreprenören Cecilia Meyer vet.

Läs mer i nya numret av Du&jobbet.

Publicerad: 2011-04-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!