Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

En chef som fattar att uppmuntra talanger kan nå hur långt som helst

Den 25 januari 2012 publicerade Du & jobbet en artikel om en studie gjord på Handelshögskolan i Oslo om chefer och deras chefskap. I studien framgick det att på de arbetsplatser som hade gjort den bästa vinsten fanns det ett tydligt samband mellan det och en chef som såg, lyssnade på och uppmuntrade sina anställda.

Publicerad: 2012-02-09

Det kan tänkas vara självklart men alltför ofta hör jag i samtal med försäkringsanställda på arbetsplatserna vi verkar på, att cheferna varken förstår eller är intresserade av deras arbetssituation. Jag tänker att det blir så mot bakgrund av det ”specialiserade” samhället som växer fram där det inte längre handlar om att ”jobba sig upp” utan snarare om att chefer ska ha ”chefsutbildning” och det anställs människor som därmed saknar förståelse för de förutsättningar deras anställda har inom det område de verkar inom?

På något sätt blir det inte rättvist för cheferna som har svårt att vinna auktoritet för det de säger mot ett arbetslag som jobbar med något som de själva aldrig har jobbat med. Och det blir heller inte rättvist mot de anställda som jobbar mot mål som de inte fått vara med och utforma. Hur ska all förstå och kunna dra åt samma håll då?

Jag tror att nycklarna för att frigöra maximal kraft i de anställda ligger i att jobba med dem, förstå deras förutsättningar och sedan odla den talang som finns hos den specifika anställde. Jag tror att det är så man som företag kan nå längst – men då måste mellancheferna få friare tyglar att odla talang.

Publicerad: 2012-02-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!