Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

En plats på jobbet

Jag växte upp i en bruksort dit invandrare kom innan Sverige blev ett av Europas stora invandrarländer. Få tyckte att det var nåt konstigt med det.

Publicerad: 2015-02-09

Det fanns varken mångkulturkonsulter, identitetsideologer, integrationsbroschyrer eller akademiska utläggningar om den ”den andre” vad jag kan minnas. Ändå betraktades invandring som något positivt.

Vad kan nu detta bero på?

Det enkla svaret: det fanns gott om jobb på ortens stora industri. Förvärvsfrekvensen bland invandrade kvinnor var t ex högre än bland infödda ortsbor, där hemmafruar fortfarande väntade med varm lunch till hemcyklande män.

När jag nu återvänder är läget ett annat och liknar det i Fagersta, som Jonas Fogelqvist nyligen besökt: Industrier har skurit ner och hyreshusen som uppsagda lämnat står tomma. De som nu flyttar in är flyktingar och arbetslöshet gör mottagandet till en utmaning. Läs hur Fagersta trots allt lyckats relativt väl, och hur Sadeq Abdi Ade hittat ett jobb han gillar. Det är välkänt, men tål att upprepas: en plats på jobbet avgör om integration ska lyckas.

Läs mer i nya numret av Du&jobbet!

Publicerad: 2015-02-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!