Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Engagera mera

Slöhet och småfiffel på jobbet kan såklart bero på dålig moral. Med det finns andra skäl, visar ny forskning. Storfiffel har ytterligare orsaker…

Publicerad: 2011-12-16

Sista dagen på vikariatet bar jag triumferande hem en papperssax, gömd i ett block. Jag var väl 24, gick mellan ofasta jobb, blev dåligt bemött av den pösiga arbetsledaren och kände plötsligt för att ge igen. Ett futtigt byte, men det gjorde mig belåten.

Nu har inte min saxnapparkarriär fortsatt, impulserna har faktiskt helt uteblivit. Jobben jag sen fick var tursamt nog bra.

Orimliga arbetsvillkor och känsla av orättvisa kan orsaka fusk och småstölder, visar Helena Lundbergs forskning. Hon har själv bl a städat hotell och drar slutsatsen: att fuskjobba eller sno chokladbitar blev ett sätt att återställa maktbalansen i en ovärdig arbetssituation.

Nu är detta ju inte metoder att rekommendera: fingrarna i kakburken istället för konstruktiv kritik. De vanliga råden om att gå samman, bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete osv, står sig definitivt.

Men vidga synen på folk som drar benen efter sig. Sitter problemet inuti dem? Eller har ni en arbetsmiljö som väcker revoltlusta?

2011 var knappast ett arbetsmiljöns höjdarår – det inleddes med en gammal risk man hoppades var begravd sen länge; olaglig asbestrivning i stor skala. Det slutar med Caremaskandalen som ju även handlar om usel arbetsmiljö – att inte få vara ambitiös tillhör det som stressar mest.

I båda fall har ägarnas jakt på pengar tagit sig upprörande utryck.

Desto roligare att så många är engagerade. Några jag intervjuat under året:

Prästen Angelica Backman som vill att kyrkans budskap också ska synas i arbetsdagen, chefen Elisabeth Norberg, Handelsbanken, som vill att jobb ska kunna vara lite av ett äventyr, Lärarassistenten Sonja Millon som hjälper unga romer till utbildning, finalisterna i Du&jobbets tävling om bästa arbetsmiljöidé…

Publicerad: 2011-12-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!