Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Entreprenörskap och kreativitet på arbetsplatsen

Tänk om du och alla på din arbetsplats hade en utmärkt förmåga att hitta på nya idéer och sedan drivkraften för att förverkliga de bästa av idéerna. Vad skulle inte kunna hända då? Vad skulle kunna bli möjligt? När någon frågade Walt Disney om han inte var orolig för att andra kopierande hans briljanta idéer sägs det att han svarade ”Det gör inget. Vi kläcker nya idéer betydligt snabbare än någon hinner stjäla dem.”.

Publicerad: 2011-11-24

Vad avgör om en organisation är en entreprenöriell och kreativ organisation? Kreativitet handlar om idéer och att våga tänka i nya banor. Entreprenörskap handlar både om att ha idéer, drömmar och sedan att ha förmågan att genomföra dem. Det börjar dock alltid med idéerna, hur ska man annars veta vad man ska göra?

Alla som jobbar är på olika sätt är problemlösare till yrket. Att jobba handlar faktiskt om att lösa problem av olika slag. För att ständigt bli bättre behövs det att du och din arbetsplats alltid har förmågan att hitta nya idéer som löser problem bättre än andra. De flesta är dock inte tränade i att tänka värst kreativt. En vanlig arbetsdags tankar är för de mesta ungefär de samma tankarna som dagen innan.

Hur tänker de personliga entreprenörer som ständigt lyckas komma på nya idéer? Hur kan du bli mer kreativ, oavsett om du är anställd, driver ett företag eller på andra sätt söker nya vägar i livet? Det finns några enkla principer som vem som helst kan använda sig av och som de flesta arbetsplatser kan bli mycket bättre på utifrån min erfarenhet av att träffat tusentals människor på olika arbetsplatser de senaste åren vid mina föreläsningar och utbildningar om personligt entreprenörskap.

Lättast, enklast och roligast blir du mer kreativ genom att lägga större delen av ditt fokus och dina ansträngningar på lösningar, inte på problem. Många gör precis tvärtom och kommer aldrig vidare eftersom de fastnar i att älta problem hela dagarna. Definiera snabbt problemet och gå sedan snabbt över till att fantisera om lösningar.

Det är skillnaden på personer och organisationer som har ett entreprenörskapsfokus i det de tänker och gör – förmågan att se nya lösningar, nya idéer, nya vinklingar, andra annorlunda vägar än andra. De är ofta uppskattade av andra för det som de gör eftersom de ser fler valmöjligheter än andra. Men ibland kan de också uppfattas som utmanande och provocerande, eftersom de sätter det vardagliga tänket i obalans.

Så bestäm er för att bli en lösningsfokuserad organisation och ta sikte framåt. Tänk på framtiden istället för historien! Fundera kring vad som aktivt kan göras istället för varför saker och ting är som de är. Fråga inte efter vem som är skyldig eller beklaga dig över om varför det är som det är. Se läget som det är, eftersom det är som det är, och tänk kreativt utifrån det. Våga börja tänka nya tankar genom att bestämma er för att göra det och att det är okej för alla att göra det.

Lär er att ställa frågor som öppnar upp nya perspektiv. Var är vi just nu egentligen? Vart skulle vi vilja vara? Vad kan vi göra mer, annorlunda, bättre, mindre, mer, större, vassare, mindre, tydligare, längre, kortare, tvärtom, upp och ner, eller kanske något helt fantastiskt glimrande galet istället som tar oss dit vi vill …?

Inse att ni får mer av det som ni fokuserar på. Inse att allting vi människor skapar skapas två gånger, först i fantasin och sedan i verkligheten. Kreativitet är så mycket mer än någonting som du bara tar fram då och då när det behövs, det bör vara en aktiv del i allting du gör, både på din arbetsplats och i ditt liv.

Varje gång du fokuserar på att bli just kreativ så blir du mer kreativ. Kreativitet är en tränings- och fokuseringssak precis som det mesta i livet. Därför finns det heller inga som helst gränser för exakt hur kreativ du och din arbetsplats kan bli redan nu när ni väljer att fokusera på att vara just det. Arbetsglädjen, den ökade effektiviteten och de bättre resultaten får ni på kuppen!

Börja se er själva som personliga entreprenörer med oändlig kreativ potential. Sätt sedan igång att också förverkliga de idéer och lösningar som känns bäst och som ni tror mest på. Det är vad personliga entreprenörer gör!

Börja redan idag. Tänk stort, tänk nytt, tänk fritt!

Lycka till!

  • Stefan Olsson, grundare av \tUniverse Imagine och författare till böckerna Personligt entreprenörskap – \tatt få saker att hända, Må bra under tiden du lyckas och Inspiratörerna – hur du leder dig själv till framgång

Publicerad: 2011-11-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!