Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Entreprenörskap på jobbet?

Går det att tänka och agera som en entreprenör även om man är anställd? Om man har ett helt vanligt jobb? Absolut! Det är till och med en förutsättning för all framtida framgång och tillväxt menar jag.

Publicerad: 2011-11-21

Under de senaste 10 åren har jag studerat hur framgångsrika entreprenörer tänker och gör. Något jag är helt säker på är att den attityd, de idéer och den inspiration som finns hos entreprenörer även kan användas på vilken arbetsplats som helst för att öka arbetsglädjen, kreativiteten och förbättra resultaten.

Traditionellt så brukar ju entreprenörskap oftast förknippas med företagande. Men för mig handlar entreprenörskap, eller vad jag kallar för personligt entreprenörskap, om så mycket mer än så. Det handlar om den kraft som driver människor framåt, som gör att du och andra tar er från där ni är i dag till dit ni vill komma. Det handlar om att ta sig framåt, steg för steg, i sin önskade riktning – och om att må bra och ha så roligt som möjligt under tiden.

Oavsett om du är företagare eller anställd så använder du dig själv och ditt personliga entreprenörskap när du förverkligar idéer, drömmar och mål. Fler och fler inser numera att det även för arbetsplatser, skolor, och kommuner blir allt viktigare med ett entreprenöriellt förhållningssätt för att lyckas med en positiv utveckling i en allt mer konkurrensutsatt omvärld. Att du och de du jobbar tillsammans med – alla i en organisation, tänker och agerar mer som entreprenörer.

Men få vet hur man faktiskt gör för att tänka som entreprenörer. Det vill vi ändra på! Därför startade jag och Marcus Frödin för 5 år sedan Universe Imagine – inspirationsföretaget som lär människor att bli personliga entreprenörer och att inspirera sig själva så de kan må bra under tiden. Sedan starten har vi föreläst för och inspirerat tusentals människor till att få mer saker att hända och bli personliga entreprenörer. Vi har också skrivit några av Sveriges mest sålda entreprenörskapsböcker.

Därför vet jag att alla organisationer kan väcka till liv det personliga entreprenörskapet hos sina anställda. Entreprenörskapet är nämligen inte bara det som startar ett företag, utan själva drivkraften som gör att det lever, utvecklas och frodas.

Under den här bloggveckan på Du&Jobbet kommer jag att berätta mer om hur du kan tänka och göra som personlig entreprenör på din arbetsplats. En första pusselbit redan här: entreprenörskap är en attityd som vem som helst kan lära sig och som man kan nå enastående resultat av att använda sig av. I morgondagen tänker jag berätta exakt hur den här attityden ser ut så att du och dina medarbetare direkt kan börja använda er av den.

Stefan Olsson, grundare av Universe Imagine och författare till böckerna Personligt entreprenörskap – att få saker att hända, Må bra under tiden du lyckas och Inspiratörerna – hur du leder dig själv till framgång.

Publicerad: 2011-11-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!