Ett år äldre och mer erfarna
Nu har vi alla blivit ett år äldre, igen. Med andra ord lite mer erfarna. Ändå anses samlade år alltför ofta vara en nackdel på arbetsmarknaden. Hur många år till tar det innan den attityden ändras?
Publicerad: 2014-01-02
Vi lever allt längre och har fler friska år. Vi behöver arbeta längre för att framtidens pensioner ska räcka. Men vem ska anställa de äldre? En undersökning som Du&jobbet gjort visar att åldersdiskrimineringen verkar börja på allvar redan vid 50 år. Bara tio procent tror att ålder helt saknar betydelse vid jobbsökande, dvs att bara kompetens räknas. Enligt tidningen Chef säger en av tjugo chefer att de skulle rekrytera en person över 50 år.
Ålder är tillsammans med kön den vanligaste grunden till diskriminering och det är förskräckligt.
Är då äldre generellt sämre arbetskraft? Inget tyder på det. Exempelvis är minnet i stort opåverkat, äldre klarar skiftjobb ungefär lika bra, lära nytt kan ta lite längre tid – men gott omdöme kompenserar. Hörseln påverkas mycket lite. Tunga och monotona jobb blir svårare att utföra, men är inte bra för någon i längden. 55-plussare är mer motiverade än de under 30. Så kan man fortsätta. Det är – för att citera Pensionsåldersutredningen – samhällets signaler och attityden mot äldre arbetstagare på en arbetsplats som hindrar mest, inte brister som skulle hänga ihop med viss faktisk ålder.
Du&jobbet vill ha ett arbetsliv där alla får plats, med en arbetsmiljö som inte sliter ner. Läs oss i år också! Och gott nytt år – alla som blivit ett år äldre.
Publicerad: 2014-01-02
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.