Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Ett bättre nytt år till oss alla

Du&jobbet önskar God Jul och Gott Nytt år genom att skydda regnskog.

Publicerad: 2020-12-21

Utvecklingen av vaccin mot covid-19 visar att det snabbt går att göra något åt problem. Varför då låta andra hot mot mänskligheten ligga i långbänk?

En intressant sak med pandemin är att det står klart att samhällen kan samla sig till stora insatser om trycket från omvärlden är tillräckligt starkt och faran för stor. Nu är vaccinet inte här än, men på gång på rekordtid. Jag tänker att det måste vara ett roligt arbete att försöka ta fram det.

Denna kraftfulla satsning på att lösa problem kommer väl till pass när klimatfrågan nu blir allt mer brännande. Livsmedelsproduktion, livsmiljöer och hela ekosystem är hotade.

Covidinsatsen ställer också frånvaron av insatser i ett bjärt ljus när det gäller sådant som: att 2,5 miljoner barn årligen dör av undernäring trots att enkla metoder skulle rädda dem, ett ökande kärnvapenhot, utfiskningen av haven, hoten mot regnskogen – mänsklighetens lunga, osv.

Istället för julkort stöder vi i år arbetet för att skydda regnskogen i Amazonas mot illegal avverkning så att dess invånare kan bo kvar. Även bl a Världsnaturfonden WWF arbetar med detta. Vanliga produkter från regnskogen är bl a kaffe, kakao och kokosolja – produktionen driver på avskogning. Se till att det du köper är hållbart producerat!

Covid har också belyst våra mer lokala missförhållanden: den försummade äldreomsorgen, den låga självförsörjningsgraden i landet, bristen på integration. Men lösningar finns, t ex skulle satsning på omsorg och matproduktion kunna ge fler jobb som inte kräver särskilt lång utbildning.

Ett bättre nytt år 2021, önskar Du&jobbet. Läs oss då med!

Publicerad: 2020-12-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!