Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Ett NEJ är ett NEJ!

Att trivas på sitt jobb och inte bli trakasserad är viktig för alla, att inte behöva känna rädsla, oro och må dåligt när man är på väg till jobbet är viktigt.
När jag jobbade på en hamburgerkedja för några år sedan så var det väldigt vanligt med sexuella trakasserier på jobbet. De flesta som jobbade där var mellan 15-20 år, alla behövde ett jobb och då passade en anställd och en arbetsledare på att tafsa lite här och där när de kände för det. Oavsett hur många gånger man sa nej så slutade dem aldrig, men ”jag skojar bara” fick man höra hela tiden. Är det verkligen roligt att bli tafsad var femte minut, bli nypt i brösten några gånger om dagen och fast man sa nej så fortsatte det. Ingen vågade anmäla för då kunde man förlora sitt jobb.

Publicerad: 2010-02-17

Situationen kan se värre ut på olika arbetsplatser, det pågår på lagerarbetsplatser, bland kontorsarbete och även skådespelare blir utsatta för sexuella trakasserier. Jag tror att det förekommer på fler ställen än vad vi hör om. Det är ju alltid kvinnorna som utsätts mest för det.
Hur hanterar arbetsgivarna situationen, vanligtvis så tar man inte ens det på allvar utan försöker blunda för problemet eller skyller oftast på den utsatte. Det är aldrig den utsattes fel utan idioten som trakasserar. Men vad händer om det är arbetsgivaren som trakasserar?

Men vänta lite, vi har ju en lag i Sverige som är emot sexuella trakasserier, vad händer med det? Låt inte det fortsätta, använd lagen om du är utsatt, en kompis eller en kollega och släng den i ansiktet på den som trakasserar eller ta hjälp av facket och diskrimineringsombudsmannen.

Stå upp för dig själv och de du har nära!

Bästa hälsningar
Reband Raza

Publicerad: 2010-02-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!