Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Ett oväntat möte

– Ursäkta, vad arbetar du med?
Jag stod vid cykelstället vid jobbet, svetten sprutade ur pannan.
Närmast näthinnan låg den svindlande vackra majmorgonen, att hoja fram i Magnoliastaden Örebro är en mental massage av klass.

Publicerad: 2010-05-19

– Ursäkta, du gör såna bestämda tecken i trafiken, vad jobbar du med?
Jag brast ut i skratt, nu såg jag ju. Hon hade legat bakom mig den senaste kilometern, nu ville hon ha besked.
– Informatör, svarade jag och nu skrattade vi båda.
– Jag trodde väl det, nåt kommunikativt!

Själv var hon sjukgymnast och viftade med armarna på ett mer ergonomiskt sätt, enligt henne själv.

Ett oväntat men mycket uppfriskande möte som påminde mig om något jag alltid fascinerats av. Hur mycket vi faktiskt påverkas av det arbete vi har – mer eller mindre omedvetet.

Arbetet formar livet, stöper in din tillvaro på ett specifikt sätt. Det jobb du har lär dig ett särskilt sätt att tänka, fokusera och tala. Din arbetsmiljö är viktig, för det liv du vill leva.

Det är skillnad att vara snickare, klättra på ett bygge jämfört med att sitta på ett kontor vid en dator större delen av dagen. Det är annorlunda att vara bonde och sitta i en traktor än att sitta i kassan på affären och möta människor hela dagen. Så många olika yrken, branscher, miljöer – och så många människor som verkar där! Så många spännande livsöden! Alla har en historia värd att berätta!

En strålande solig tisdag i maj styrde jag kosan mot Västmanland. Jag hade stämt träff med mjölkbonden Margareta Berg. Hon hade lovat sig själv att inte följa i sina föräldrars fotspår. Men kärleken till korna och till det fria livet var för stark. Att vara lantbrukare och ensamstående mamma är tufft. Det gäller att orka utan att veta om och när man kan vara ledig.

Och inte hittade hon kärleken genom TV heller. Margareta är först ut i vår nya artikelserie ”Det betydelsefulla arbetet”.

Läs mer på vår hemsida www.orebroll.se/amm.

Publicerad: 2010-05-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!