Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Få en mentor utan att söka efter en

För några år sedan när jag jobbade som journalist ville jag ha en mentor. Jag hade läst om andra unga journalisttjejer som tidningsdrottningar som exempelvis Amelia Adamo tagit under sina vingar. Jag kontaktade mina (dåvarande) förebilder och frågade om de ville vara min mentor. Det ville de inte och jag kände mig lite besviken om än också lite försummad för jag tolkade det som att ingen trodde på mig. Nu idag förstår jag att det inte går till på det här viset, utan att mentor både får du och blir du om det är meningen, inte för att du aktivt söker en.

Publicerad: 2009-09-11

Jag och min kollega fick vår första mentor – som lett oss i processen att driva vårt företag från 0 till 100 – för några år sedan utan att vi ens sökte efter en mentor. Han har varit helt ovärderlig för att ge feedback på vår resa, strukturera oss, fått oss att sätta upp och genomföra rimliga mål här och nu och längre fram. När vår första mentor hade lett oss dit det var tänkt, hann vi knappt runda av förrän en ny person stod framför oss redo att ta vid där vår första mentor lämnat av oss. Vår nya mentor lyfter oss nu till nya nivåer, ifrågasätter oss, kräver prestationer av oss, kritiserar oss och berömmer oss, han ger oss uppgifter även när vi känner oss nöjda, han låter oss inte tappa fokus och ser till att vi når våra mål.

Nu när jag själv fått erfarenheten av vad riktigt bra mentorer betyder för ens utveckling är jag mycket nyfiken på att själv bli mentor. Min erfarenhet som KBT-psykolog och jobbcoach i kombination med att jag drivit företag sedan jag var 19 år i olika former och själv gått i mentorskap, gör att jag känner mig redo att anta rollen själv som mentor! Så nu väntar jag på när jag får min första mentorsklient! Som sagt är det inget jag kan rå över själv utan det är något man bara blir.

Publicerad: 2009-09-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!