Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Facket som en tillgång i företagens vinstmaximering

Ibland har jag mött människor ute på arbetsplatserna som gärna är med och påverkar sin arbetssituation men som inte vågar ta fackliga uppdrag för de tror att fackligt arbete skulle hindra deras egen karriär inom företaget. Jag brukar svara att inget kan vara mer fel.

Publicerad: 2012-02-07

Inom facket får du lära dig ledarskap på ett sätt som du annars aldrig skulle få chansen att göra på något annat håll utom i just en chefsposition (och då kan det tänkas vara för sent). Dessutom lär du känna dina medarbetare på ett sätt som gör att du får veta vad som motiverar dem, vad de vill ha ut av sitt arbete och hur arbetsplatsen skulle kunna bli än bättre.

Dessutom är det inte direkt ovanligt ATT just de som varit fackliga förtroendevalda sedan går vidare och blir chefer, just FÖR att de lärt känna arbetsplatsen och medarbetarna på ett sätt som är ovärderligt för företaget, vad gäller att organisera arbetet för att få ut det mesta möjliga av de som arbetar där.

Så att skylla på att facklig karriär står emot en företagskarriär skulle jag inte säga är med verkligheten överensstämmande. Om det trotts allt finns företag som tycker att det är dåligt med medarbetare som tycker och tänker runt sitt jobb så skulle jag säga att de nog sakta men säkert på väg mot sin egen undergång i så fall. Jag tror att det är otroligt viktigt för motivationen hos de anställda att de känner sig aktivt lyssnade på och att företaget gör sitt yttersta för att de anställda ska må bra och trivas.

Det är det som facket för mig handlar om – ett verktyg för både arbetsgivaren och arbetstagaren att mötas runt deras gemensamma intresse för tillfället Det vill säga det arbete som ska utföras. Vägen dit är ett givande och tagande mellan ledning och anställda för att frambringa den bästa möjliga plattform utifrån vilket det bästa möjliga jobbet blir gjort. Kort sagt att folk trivs med sin arbetssituation och därmed gör ett bra jobb.

Publicerad: 2012-02-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!