Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Facklig/politisk samverkan

Jag blir så glad, när jag ser den uppgrävda vägen utanför fabriksgrindarna varje morgon. Detta vägavsnitt av väg 182, där vi rapporterat så många tillbud, och antagligen haft mångdubbelt fler.

Publicerad: 2010-11-22

Ofta handlar diskussionen om facklig/politisk samverkan, ”Facket skall bara ta hand om sina medlemmar” …
Ja, det skall vi. Både på arbetsplatserna, såväl som ute i samhället i stort. Utanför grindarna, ute i samhället, där har inte facket samma möjligheter att ställa krav som inne på fabriken. Hur skall vi då kunna påverka t. ex Trafikverket, eller andra statliga myndigheter. Jo, just det, genom att vi också organiserar oss politiskt. Som i mitt fall då, inom Socialdemokraterna i Herrljunga.

När jag hade rapporterat vidare dessa tillbud om trafikläget utanför fabriken, då fanns inte mycket mer att göra inom ramen för det fackliga.

Jag tog kontakt med den kooperativa förskolan, precis bredvid vår ”hälsa” och tandläkare, dessa hade ju precis samma problem som oss i fabriken, med den tunga trafiken. Jag skrev, som huvudskyddsombud, ett brev till Tekniska Nämnden, och detsamma gjorde förskolan.

Väl i Tekniska Nämnden, togs kontakter med såväl Trafikverket, NTF och den lokala ordningsmakten. Syn på platsen gjordes, det blev en stor delegation. Hastighetsmätningar gjordes där det var mycket tydligt att här gick det fort, mycket fort.
Dessa träffar rapporterades sedan till Tekniska Nämnden. Företaget lovade också att vara med och betala en mindre del. och layoutarbetet startades.

När vi nu ser vägavsnittet förändras, med trafikmidjor, upphöjda övergångsställen, en trottoar utanför dagiset, och en speciell passage över vägen för dagis, hälsan och tandläkaren. Då skall vi tänka tillbaka på hur detta kunde ske. Ett antal tillbudsrapporter i vårt interna rapporteringssystem drevs via facket.

Dessa rapporter gick sedan vidare till den politiska arenan, där de drevs inom Tekniska Nämnden. När ärendet drevs från två fronter blev intresset större hos den statliga myndighet som bevakar trafiksäkerheten, och nu pågår jobbet för fullt.

Jag påstår inte att allt varit lätt, eller spikrakt, men efter två år kan vi se att det haft effekt. Utan Facklig/Politisk samverkan hade det inte varit möjligt, mitt företag hade inte dragit om vägen på egen hand, hur hade de kunnat, den är ju inte deras.

När vi sedan tittar på andra aspekter, som t.ex öppettider på fritids eller förskola, där har facket mycket liten, eller ingen påverkan. Där måste vi ta steget ut till politiken, för att kunna driva våra medlemmars intressen av t. ex kvällsöppna fritids eller dagis. Samma sak gäller kollektivtrafik, idrottsanläggningar, infrastruktursatsningar eller annat som våra medlemmar, på sin fritid har nytta eller behov av.

Facklig/Politisk samverkan. Det vi inte gör själva, gör ju ofta någon annan. Då vet vi ju aldrig vad det kan bli…

Publicerad: 2010-11-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!