Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Fel sorts stillhet

Är det inte märkligt att vi tillbringar så stor del av vår tid med att sitta stilla – men ändå har så svårt att uppleva stillhet?

Publicerad: 2010-10-19

Vi sitter på jobbet, sitter i bilen eller tunnelbanan på väg till jobbet, sen åker vi hem och sitter vid matbordet och sedan sitter vi en stund och tittar på tv. Och det med en kropp som utvecklats och finslipats under miljontals år till att gå, hoppa, springa, kasta, klättra och leka. Det är som att vi köpt en Porsche av senaste modell för att sitta och dricka kaffe i!

Kanske tränar vi på fritiden. Är vi riktigt ihärdiga tränar vi kanske tre gånger i veckan. Wow- tre av veckans 168 timmar i rörelse. Knappt två procent av tiden! (Räknar vi med vaken tid springer det upp i nästan tre procent. Om vi nu sover åtta timmar per dygn – men hur många gör det?)

Upp- och nervända världen! Forskningen visar numera att det inte bara är bristen på motion som är ett problem utan att stillasittande i sig är en stor riskfaktor för vällevnadssjukdomar som hjärtinfarkt och övervikt. Mer än en halvtimme i stöten bör vi inte sitta stilla.

Å andra sidan är våra hjärnor – till skillnad från våra stackars kroppar – numera alltid på högvarv och i rörelse. Inget ont i det, även de är till för att användas. Men medan kroppen får för mycket vila och för lite rörelse är det för många precis tvärtom med hjärnan. Vi bombarderas oupphörligt av intryck, är alltid uppkopplade och att ha ”många bollar i luften” är en självklarhet idag. Då är det kanske inte så konstigt att stressrelaterade åkommor är nästan lika vanliga som belastningsbesvär. Det vi behöver är en lagom mix av ansträngning och vila. Det gäller både kroppen och själen.

Jamen vad ska vi göra då? Börja med att resa dig från stolen och ta några steg så att ”rörelseapparaten” får lite att göra. I morgon ska jag berätta hur du snabbt kan hitta sätt att koppla av i knoppen. På återseende!

Publicerad: 2010-10-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!