Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Fikablues på måndag blir jitterbug på fredag

Så var det fredag igen. Det är intressant att notera en viss skillnad hos arbetskamraterna vid morgonfikat på måndagar och fredagar. Måndagmornar ser man en och annan dold gäspning, nunorna kan vara lite bleka och stämningen lite som en långsam blues. Under veckan stiger färgen på kinden och fram på fredagen infinner sig en mer sprittande jitterbuggkänsla.
Fast på min arbetsplats, Arbets- och miljömedicin, ska tilläggas att eftermiddagskaffepausen alltid går i schottistakt! Då och där kan vad som helst avhandlas – och jag kan lova att det skrattas en hel del då!

Publicerad: 2011-09-16

Att energin i kroppen varierar är inget att skämmas för, vi är alla människor oavsett vilket arbete vi har – och vi har kroppar som mår bra av en viss rytm. För oss som arbetar måndag till fredag är vi inställda på vila när helgen närmar sig – så är det. Men hur blir det med de som arbetar skift? Hur är deras kroppskänsla? Pierre Mood, psykolog här på Arbets- och miljömedicin arbetar just nu med ett intressant projekt om hur vårdpersonal i Värmland som arbetar skift påverkas.

Skiftarbete eller ej – oavsett hur du arbetar är kaffepausen viktig. Det är då du har tid att möta dina arbetskamrater och prata om både jobb och privata ting. På Läkartidningens symposium om stressrelaterad ohälsa den 7 september nämndes värdet av att fika med sina arbetskamrater.
Mirjam Ekstedt, forskare vid KTH som var en av föreläsarna, uppmanade oss alla att ta fler pauser, minst en i timmen.
–\tVar inte en av dem som sparar återhämtningen till pensionen! Sa hon.
–\tIdrottsforskaren Göran Kenttä undrade varför vi i arbetslivet gör tvärtemot idrottsvärlden och minskar på återhämtningen när belastningen ökar.
–\tFrågan som sattes på sin spets var just – hur ska vi skapa miljöer där en funktionell återhämtning är möjlig? Bra fråga som kräver svar! Läs mer här.

Är fysisk aktivitet en väg ut ur stressen? Är kultur ett sätt att skapa hälsa på våra arbetsplatser? Intressanta frågor som Mai-Lis Hellenius och Töres Theorell ska föreläsa kring den 14 november här på Stressforums seminarium. Läs mer här.

Själv försöker jag just nu balansera upp min vardag genom att kombinera både och.
Sånggruppen Glöd där jag är med har snart premiär på en ny show – och där får vi vara både fysiska och kulturella så det räcker. Sång och dans ger oss både kraft i själen och träningsvärk i skrattmusklerna! Vad gör du för att fylla på din energinivå?

Publicerad: 2011-09-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!