Fira 100-åringen
Det är dags att hurra för arbetslivets vardagshjältar, de närmare 100 000 skyddsombuden som gör allas våra arbetsliv bättre.
Publicerad: 2012-11-08
”På ett företag var det klagomål på chefens lynnighet, klimatet blev lidande. Men chefen förstod att han behövde utbildning, folk pratar av sig lite och nu har de jobbat upp relationen igen”.
Se där hur problem kan lösas när skyddsombudet rycker in.
Den sanna solskenshistorian kommer från Transports regionala skyddsombud Jonas Persson, en av finalisterna i Du&jobbets tävling om Stora skyddsombudspriset.
Jag hade glädjen att leda en frågestund med honom och övriga finalister när arbetslivsdagen WorkingLife femårsjubilerade för en tid sedan. Som vanligt när jag träffar skyddsombud blir jag imponerad av kunskaperna, ihärdigheten, känslan för andra – och så brukar de vara så trevliga människor!
Skyddsombuden fyller hundra år i år och gör bland annat detta:
Representerar de anställda i arbetsmiljöfrågor, bevakar att arbetsgivaren bedriver systematiskt arbetsmiljöarbete, är med och planerar om förändringar ska ske på jobbet – och vänder sig till Arbetsmiljöverket om problem inte går att lösa.
En ny rapport som LO gjort om skyddsombudens erfarenheter visar att ”systemet tickar och går i arbetslivets vardag”. 90 procent av dem tycker att de har bra stöd från fack och kollegor, 56 procent känner stöd från chefen.
Det senare låter lite lite. Skyddsombud bidrar till färre risker och bättre arbetsklimat. Den chef som inte uppskattar detta behöver tänka till.
Publicerad: 2012-11-08
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.