Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Flexibilitetens paradoxer

Såväl visstidsanställningar som inhyrning av arbetskraft är fenomen som verkar ha kommit för att stanna. Anledningen är att arbetsplatserna vill skapa största möjliga flexibilitet både när det gäller antalet medarbetare en viss given dag och beträffande kompetens, det vill säga vilket slags arbetskraft som gör jobbet. Ur arbetsgivarnas perspektiv kan det verka logiskt, eller kanske inte? Jag har noterat något jag kallar flexibilitetens paradoxer som ibland får mig att undra över hur smart den här flexibiliteten egentligen är.

Publicerad: 2010-04-13

Paradox nr. 1: Att personalomsättning kostar är knappast någon nyhet och sök- och inskolningskostnaderna blir ofta avsevärda. Ändå satsar många arbetsgivare medvetet på att ständigt byta ut de anställda. Kan det verkligen vara lönsamt?

Paradox nr. 2: ”Kunden i centrum” är måhända en gammal floskel men en som nog är väl så giltig idag. Trots det är det ofta just funktioner som help desk och kundsupport som använder inhyrda medarbetare eller bemannas med tillfälliga anställningar. Är det verkligen det bästa sättet att få lojala och kunniga medarbetare som sätter kunden i centrum?

Paradox nr. 3: Värdegrund är ett annat aktuellt modeord och varje arbetsgivare värd namnet strävar efter att få alla medarbetare att gå åt samma håll och att arbeta utifrån samma värdeord. Frågan är om Nisse från Manpower och Zara som går på timmar har samma värdegrund som den arbetsgivare där de för tillfället arbetar?

Paradox nr. 4: Många bekänner sig till tron på gruppers utveckling, till exempel i enlighet med FIRO-teorin, och vet att en ny grupp behöver lite tid på sig för att lära känna varandra innan effektiviteten blir tillräckligt hög. Ändå skapar många arbetsplatser instabila grupper där människor kommer och går. Hur effektivt blir det?

Kanske är det så att flexibilitet blivit en trend som ingen vågar låta bli att följa snarare än en verkligt effektiv metod för framgångsrika organisationer?

Publicerad: 2010-04-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!