Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Fokusera på att utveckla styrkor snarare än svagheter

Alltför många utvecklingssamtal fokuserar på att påminna medarbetare om deras svagheter och motivera dem att träna upp sina svagheter, snarare än att fokusera på sina styrkor. Mitt råd är att acceptera att du har svagheter, låt bara bli att ägna kraft åt dem.

Otroligt många människor håller på med fel saker. De har blivit duktiga på att göra något som de egentligen inte alls är intresserade av. Var inte en av dem. Om du upptäcker att du håller på med många saker som inte är dina styrkor på jobbet, börja med att göra en plan för hur du ska ändra balansen. Nästa gång du blir ombedd att ta på dig nya arbetsuppgifter, tänk till.
Styrka eller svaghet? Nästa gång du vill söka ett nytt jobb – får du använda dina styrkor i jobbet?

Gör en tristlista över alla arbetsuppgifter som får dig att tappa energi, motivation, intresse och som du drar dig för att utföra. Var ärlig. Det är kanske dags att prata med din chef och dina kollegor om detta så att du kan få slippa att hålla på med fel saker?

När du väl identifierat era talanger bör ni vara beredda att jobba hårt och ta vara på alla de möjligheter du har att träna upp din talang. Vänta inte på den rätta chansen, ta alla chanser att träna upp din förmåga. Somliga vinner Oscars men de var precis som du och jag från början. Den intressanta frågan är – hur blev de så himla bra? Svaret är att de misslyckades. Och gjorde bort sig. Och tränade. Och blev bättre. Och tränade. Och tränade ännu mer. Lägg upp en plan för det som du vill bli riktigt bra på och öva, öva, öva. Vill du bli duktig på förhandling? Sätt dig i massor av situationer där du får träna på förhandlingsteknik. Sno de bästa träningstipsen och använd dem till din egen fördel.

Publicerad: 2012-10-04

Publicerad: 2012-10-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!