Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

För en ny tid

Fler fasta jobb, koll på leverantörskedjorna och ny diskussion om sextimmarsdagen. Den som önskar det av nästa år borde kanske bo i Utopia.

Publicerad: 2016-12-12

Men varför inte vara lagom visionär så här i tiden för god vilja, mera frid och nytt år för dörren. För det finns bra skäl till alla tre önskningarna.

En av de mer uppmärksammade undersökningar som Du&jobbet gjort ställde den till synes dumma frågan: ”Vill du helst ha fasta eller tillfälliga anställningar?” Bakgrunden var en då massiv argumentation för ett nytt digitalt arbetsliv, befolkat av ”projektnomader”, ett slags egenföretagare i egna lägenheten, som sålde sin kompetens eller typ hemodlad kål via nätet och njöt av fri tid mellan de stimulerande uppdragen. Att man varken fick banklån till lägenheten eller kunde planera framåt fanns liksom inte med i bilden.

Resultatet blev entydigt: över 95 procent ville ha fasta jobb, inget tyder på något annat idag. Då kan man ju bl a själv välja när man vill bryta upp. Osäkra jobb har dock blivit fler sen dess, fastän få vill ha dem. Och nya varianter kommer, som förare för Uber och andra plattformar. De döps visserligen gärna om till egenföretagande, vilket är högst omtvistat. Gemensamt tycks vara att ojämna intäkter blir ett individuellt problem.

Långa leverantörskedjor är ett växande fenomen som kort tycks bero på att det finns pengar att tjäna på att delegera ner uppgifter till rader av mindre underleverantörer. Arbetsmiljöproblem, språkförbistring, bristande koll och svårt att försvara vårt regelverk har visat sig vara några följder.

Diskussionen om sextimmarsdagen verkar idag ha avstannat. Trots kraftigt ökad produktivitet under 1900-talet, galopperande och kostsamma sjuktal bland kvinnor som inte får ihop tillvaron – fler än dubbelt så många LO-kvinnor som män riskerar att inte klara ett helt yrkesliv, enligt en ny studie. Därtill växande insikter om att standardökning i form av prylar nog måste begränsas framöver, om vi ska klara klimatet.  Mer ledig tid kan vara ett annat sätt att bli rik. Teknikutveckling och fler robotar gör för övrigt mindre arbetsinsatser möjliga – förutsatt att vinsterna fördelas jämnt.

Du&jobbet önskar er alla goda och vilsamma helger. 2017 blir säkert ett spännande år – läs oss då också!

Publicerad: 2016-12-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!