Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

För fria yrkesval

Det händer i stort sett inget med den sneda könsfördelningen i våra vanligaste yrken – trots 10 år av ansträngningar. Inrotade idéer om kvinnor och män begränsar ungas valfrihet.

Publicerad: 2019-06-05

Ett yrke anses ha jämn fördelning av män och kvinnor när det till högst 60 procent domineras av det ena könet. I de tio vanligaste yrkena är det bara ett, butikssäljare, som klarar kravet.

Utvidgar man till de 30 vanligaste tillkommer gymnasielärare och kock. Faktum är att bara 17 procent av oss jobbar i ett yrke med ungefär lika många kollegor av båda könen.

En nedslående uppgift med tanke på att Sverige toppar listan över världens mest jämställda länder. Mest ojämnt är förskollärare med fyra procent män och snickare med en procent kvinnor. Det verkar närmast befängt, som ett sentida ”När far ror och mor syr”. Få tror också att läget är så illa om man ber folk gissa könsfördelning.

I båda yrkena behöver många fler anställas och jobbchanserna är mycket goda.

– Vi har inte råd att bara rekrytera ur halva befolkningen, konstaterar Elsa Mattsson på Sveriges kommuner och landsting apropå personalbristen i barnomsorgen.

Nej, och inte rätt att snäva in unga människors möjligheter genom att i praktiken lägga ut på förhand anvisade rosa och blåfärgade spår att följa.

Det finns uppenbarligen ingen mirakelkur. Men mer av bra utbildningar med både manliga och kvinnliga lärare, skräddarsydda kurser för att nå nya grupper, bättre löner i omsorgsjobb, chefer som ger lika chanser, rekrytering utanför mallen, praktik och sommarjobb…

Kanske finns här hopp. Unga människor gör mindre könsbundna val idag, bedömer Lars Landelius på Södermalms stadsdelsförvaltning som träffat generationer av feriejobbare. Ungefär lika många målar staket och jobbar med barn.

Se senaste upplagan av Du&Jobbet!

Publicerad: 2019-06-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!