Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

För mycket PÅ eller AV

Det är för mycket allt-eller-inget-tänkande inom mat och hälsa. Många av oss har bara två lägen: PÅ eller AV. Vi tänker lite för mycket på hälsan måndag-torsdag, vi börjar banta varje måndag morgon och gymen är knökfullla från tidig eftermiddag till sen kväll. Intresset för kost och träning trappas av under veckan och det börjar bli glest redan på onsdagen. När helgen kommer tar vi igen allt ”allt det goda” vi missat medan vi späkte oss.

Publicerad: 2010-12-07

På tallriken är det antingen råkost eller pizza. Antingen ett äpple till mellanmål eller två dammsugare och en halvliter cola. Det finns liksom inget mellanläge. Många tycker att det ändå är kört, så då är det lika bra att passa på att äta lite mer när man ändå har gjort ett snedsprång från den tänkta linjen.

Varför blir det så? Det är faktiskt lika många kalorier i den sjunde chokladbiten som i den första.

Jag brinner för att hjälpa människor att hitta ett skönt mellanläge när man njuter av god mat varje dag, och njuter av att röra på sig för att det gör att man får umgås en stund med en bättre version av sig själv. Att det dessutom är hälsosamt i det långa loppet är en bra bonus, men jag tror inte att det är den viktigaste motivatorn för de flesta. Det man känner och upplever här och nu är viktigare. Därför måste det vara kul och lustfullt att träna.

Man bör ha en plan, men det är ingen katastrof om man missar ett träningstillfälle eller äter en brakmiddag någon gång då och då. Det kanske snarare är det man behöver för att nå sina långsiktiga mål. Det man gör av tvång tror jag inte ger något positiv effekt på hälsan, den stress man upplever när man inte trivs med det man gör har en negativ hälsoeffekt, det tror jag är minst lika viktigt som att äta hälsosamt och motionera regelbundet.

Publicerad: 2010-12-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!