Föråldrad syn
En bra sak på mitt jobb är att jag för det mesta inte ägnar en tanke åt min ålder. Jag förstår mer och mer att det är ett privilegium.
Jag har alltså hittills sluppit lindrigt undan när det gäller de spridda föreställningarna om tilltagande tröghet, tråkighet, oanställningsbarhet, oflexibilitet, orepresentativitet m m, som redan 40-åringar kan råka ut för.
Publicerad: 2012-10-16
Det intressanta är hur föreställningarna blomstrar på alla nivåer, trots magert faktaunderlag. Det finns få bevis för att 60-åringar är mer tröga än 30-åringar, t ex. Och i långt ifrån alla yrken spelar kroppens ålder någon roll.
Att jag kan få glömma mina år handlar också om att arbetslivet varit så pass snällt mot mig att kropp och själ ännu håller bra. Det är inte heller en självklarhet. Det varierar stort mellan yrken, både hur långt arbetslivet blir och hur det i sin tur påverkar livslängden, visar den undersökning som Du&jobbet presenterar i nr 8. Att arbetsmiljön slår olika är väldokumenterat, däremot är det sämre med den allmänna medvetenheten om saken. Det finns en fin paroll om att få leva livet med så få färdiga recept på saken som möjligt. De tråktröga äldreföreställningarna är lika trista som alla andra tvångströjor. De är dessutom olönsamma.
Rimliga och säkra arbetsvillkor för alla är minst lika viktigt, men kostar mer. Här ingår att ändra på arbetsuppgifter, så att de går att utföra i 40 år eller mer. Det är troligen för lång tid med för påfrestande jobb som är felet, snarare än just ålder. Och när kroppen väl säger ifrån är det i dag sorgligt svårt att få göra något annat.
Publicerad: 2012-10-16
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.