Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Fördel fasta jobb

Här är ett bra förslag: Anställ fler vårdbiträden fast! Då kan de planera sina liv, äldreomsorgen stabiliseras och yrket blir attraktivare. Man kanske t o m kunde börja se mer positivt på att åldras…

Publicerad: 2015-05-21

Det finns förstås verksamheter där behovet av personal kan växla och tillfälliga anställningar motiveras utifrån tillfälliga arbetstoppar.

Dock är det svårt att tänka sig något mer förutsägbart än vårt åldrande och som en följd troligt behov av omsorgsinsatser. Antalet människor i landet går att beräkna liksom livslängden – fråga pensionsbolagen. Ändå tillhör de som jobbar i äldreomsorgen grupperna med störst andel osäkra jobb.

Enligt Kommunal har ca 40 procent av vårdbiträdena olika typer av tillfälliga anställningar.

Märkligt. Varför skulle då de unga välja yrket? Hur tänker sig politikerna att den uppmärksammade personalomsättningen ska minska?

Kan paradoxen bero på att de flesta anställda är kvinnor och att deras osäkra tillvaro framstår som billig på något annat konto än deras eget?

Läs i Du&jobbet nr 4/15 om om hur tidsbegränsade anställningar påverkar ett annat förutsägbart behov: det att bo. Läs också om hur två till välfärdsmarodörer – vakanser och obesatta vikariat – riskerar att underminera den gemensamma sektorn.

Publicerad: 2015-05-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!