Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Forskaren bidrar – och du med!

Är det ett tecken på att man blivit äldre att man häpnar över hur mycket mer det finns?
Att lära, att ta in, att uppleva och reflektera kring?
Jag tror det. Tycker att insikten långsamt sipprat in i mitt medvetande efter 40-årsgränsen för att vissa dagar utmynna i ett ”wow, liksom” över HUR lite jag vet. Det finns så mycket spännande kunskap och så lite tid. Så kan det kännas ibland. Trötta dagar när man helst vill stanna kvar i sängen kanske man till och med tvekar över sin egen uppgift på jobbet och i livet. Man stapplar fram till badrummet och våndas framför spegeln.

Publicerad: 2012-04-17

– Vad kan jag bidra med? Gör jag någon skillnad?

Andra dagar skiner solen och allt går som på räls. Självförtroendet skiftar liksom vädret – och det är mänskligt. På min vägg har jag en tavla där det står ”Jag tycker att det är skit att man aldrig vågar vara så vacker som man egentligen alltid har varit”. Jag försöker att våga lite oftare.

Vi lever i ett samhälle som bygger på ett ständigt kommunikationsflöde. Vi har ett arbetsliv som är beroende av välfungerande, högpresterande människor som har förmågan att hänga med i utvecklingen – eller helst går före. Hjärnkraften, kunskapen som finns kopplad unikt till det som kallas lite fyrkantigt för ”arbetskraften” är hårdvaluta. Kompetens är egentligen ett brett begrepp som kan betyda olika saker. Det finns människor som kan lite om mycket, som har koll på det mesta men som kanske inte tränger så djupt ner i något tema. Så finns det personer som ägnar mycket tid åt att tränga in på djupet. De arbetar strukturerat och med största tålamod för att till och med gräva fram ny kunskap om ämnet. Målet är att bidra till samhällets – och sin egen utveckling. Jag tänker på forskarna.

På min arbetsplats har jag förmånen att få jobba med och följa ett antal människor som har valt att ägna tid åt forskning. En av dessa har specialiserat sig på hartssyror i träpelletsindustrin. Vi kan kalla henne Sara, därför att hon heter så.

Den 27 april får Sara sitt forskarkörkort – eller som det heter disputerar på Stockholms universitet. Håkan har redan disputerat. Hans specialitet är näsbesvär vid Hot Boxmetoden i gjuterier. Lena var först ut i vår med att disputera. Hon är expert på kvartsexponering i svenska gjuterier. Läs mer om det annorlunda livet som doktorand i vårt senaste nyhetsbrev här.

Nästa gång du ser dig själv i spegeln och tvekar – oavsett om du är forskare eller ej.
Var stolt över din unika person. Det är bara du som kan bidra i ditt liv och på ditt arbete med just din förmåga!

Publicerad: 2012-04-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!