Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Försvara det fria ordet

Att skriva och teckna satir har visat sig vara livsfarlig yrkesverksamhet. Tolv personer mördades på jobbet när terrorister öppnade eld på Charlie Hebdos redaktion i Paris; nio som arbetade för redaktionen, två poliser, en vaktmästare. En sorgens dag för alla som värnar de upplysningsideal som först formulerades slagkraftigt i just Frankrike.

Publicerad: 2015-01-08

Få tänka och tala fritt, förnuftstro, kritik av allt, inklusive prelater och ekonomiska makthavare, tolerans, strävan efter social rättvisa, tron att världen går och bör förändra – ordningen för dagen är inte given.

Det är några landvinningar från upplysningstiden värda att påminna om idag och försvara efter en exempellös attack mot fria medier. Den fräcka satir av allt från religioner till politiker som tidningen Charlie Hebdo blivit känd för är demokratiskt omistlig. Att priset för den verksamheten blev döden gör världen farligare. Självcensur är inte lösningen.

Publicerad: 2015-01-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!