Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Fotbollsproffs – eller forskare – det är frågan?

Han hade precis fyllt tio och ville som vanligt avsluta dagen med att resonera med sin mamma om livet. Som det där med yrkesvalet.

Publicerad: 2011-03-22

– Du vet, jag vill ju bli fotbollsproffs – och pappa!

Jag kramade om honom och svarade att jag tyckte att det var en utmärkt idé.

Nu fyller han 13 till hösten och lägger fortfarande ner all sin vakna tid på den runda bollen – men intresset för det motsatta könet är svagt. Men han hinner väl.

Yrkeslivet är fortfarande långt borta – men utbudet för honom är oändligt. Så det är bra att börja fundera i tid. Det finns så många jobb!

Det upphör aldrig att fascinera mig hur många olika verkligheter som pågår parallellt var dag. Så många olika sätt att leva på. Det yrke du väljer för med sig en viss form av liv – vissa vanor, visst nätverk, viss klädkod, viss miljö, vissa risker – och kanske till och med ett visst sätt att tänka? Jag som arbetar med ordet i centrum har nog ett annat perspektiv än till exempel en statistiker på SCB.

På min arbetsplats, Arbets- och miljömedicinska kliniken i Örebro, arbetar vi tvärprofessionellt med arbetsmiljöfrågor. Det betyder att vi samarbetar många olika yrkeskategorier kring till exempel en patient som lider av besvär som han eller hon kopplar till en viss miljö. Då kan vi tillsammans – med våra samlade kompetenser – utreda och se om det finns ett samband mellan besvären och miljön.

En del av mina arbetskamrater forskar. De brinner för att bryta ny mark, att som en detektiv samla och tolka information så att resultatet blir ny kunskap. Som till exempel Jessica Westerlund som undersökt arbetsmiljön i våra badhus.

Hon satsar nu på att utbilda sig till arbetsmiljöingenjör och tycker att fler unga människor skulle göra detsamma. Jessica är en av 60 föreläsare på de Arbets- och miljömedicinska utbildningsdagarna den 2 – 4 maj i Örebro. En intervju med henne hittar du här.

På samma sida kan du också läsa om fettforskaren Ulf Risérus som mäter bukfetma på ett nytt sätt. Bekanta dig också gärna med doktoranden Helena Nilsson som lever sin dröm; hon forskar om skidvallares arbetsmiljö.

Fotbollsproffs eller forskare – oavsett vad du arbetar med är det intressant att fundera kring hur arbetet påverkar livet – och även det omvända; vilket avtryck sätter du som person, och ditt liv, i ditt arbete?

Publicerad: 2011-03-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!