Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Fräls oss ifrån Fas3

Vart är arbetsmarknadspolitiken på väg? Eller ska man säga ickepolitiken? Arbetsförmedlingen kom i förra veckan ut med de senaste siffrorna inom JUG (jobb och utvecklingsgarantin) det var ingen rolig läsning. På ett år har arbetslösa i Fas3 ökat med 27, 4% ingen vidare snygg siffra att visa upp.

Publicerad: 2011-10-05

Arbetsgivarna står nu i kö hos Arbetsförmedlingen för att få Fas3:are, det har till och med gått så långt så att de vill matcha arbetslösas CV och kalla dem till intervju. Detta trots att det var sagt från början, att arbetslösa i Fas3 inte skulle utföra jobb som andra skulle ha gjort med avtalsenligt lön.

I slutet av sommaren gick Arbetsförmedlingen ut med att nu ska de som är i Fas3 få göra reella jobb, det vill säga riktiga jobb. Hur kan detta gång på gång försvaras av regeringen? Hur kan det få fortgå? När företagare bara skor sig på skattebetalarnas pengar? För varje person i Fas3 en arbetsgivare tar emot, får företaget/kommunen 5000kr som ”tack för hjälpen” av staten. Den arbetslöse får inget alls. I bästa fall har han/hon en a-kassa med högsta belopp 680kr/5 dagar i veckan. I sämsta fall bara försörjningsstöd.

De största aktörerna på fas3 ”marknaden” är:

1. Blatteförmedlingen AB/Jobbfabriken, Aktiebolag: 630 st
2. ABF, Studieförbund: 390 st
3. Medborgarskolan: Studieförbund, 390 st
4. Folkuniversitetet: Studieförbund, 330 st
5. Prio 1, Ekonomisk förening: 230 st
6. Mediacopy AB, Aktiebolag: 220 st
7. Myrorna, Trossamfund: 216
8. Röda Korset, Ideell Förening: 200 st
9. Erikshjälpen, Ideell Förening: 100 st
10. Virtuella historiska modeller: Ekonomisk Förening, 100 st

Källa: Uppdrag Gransknings sammanställning i Maj 2011.

Det blir 14 030 000 kr per månad, en nätt liten summa statliga bidrag, ändå är inte alla aktörer inräknade här. Det tragiska i allt detta är, att det inte leder till något regelrätt arbete för dem som drabbats av att hamna i Fas3. Det som är ännu mer tragiskt är att de låga ersättningarna gör så att människor får gå ifrån sina hem i allt större utsträckning, de har inte heller råd med tandläkarbesök, sjukvård och eventuella mediciner. Att sedan ”dumpa” alla som blir utförsäkrade från försäkringskassan i den här kategorin, gör det inte bättre på något vis.

För att återgå till tabellen då, med dessa fas3 aktörer, så ser vi att Myrorna ligger bland topp 10. Myrorna som är en filial till Frälsningsarmén, vilket inte alla vet. I dagarna kom det uppgifter om att klädkedjan Lindex börjat ett samarbete med Myrorna.

Tanken med samarbetet är att du som kund kan lämna in dina Lindexplagg du inte längre använder hos utvalda Myrorna butiker. Om du lämnar in mellan den 1 oktober och 15 december får du som tack en värdecheck med 10% på ditt nästa Lindexköp.

Vad Lindex tycks missat, är att det är personer i Fas3 som får ta emot alla dessa plagg, och de tvingas slita utan lön, på obekväma arbetstider samt helger (utan någon som helst kompensation). Många har kritiserat detta på Lindex Facebooksida, men de negativa kritiska inläggen plockas kategoriskt bort av dem som driver sidan. Detta är ett brott mot yttrandefriheten!

Givetvis tjänar Myrorna och i slutändan Frälsningsarmén en bra hacka på detta, och Lindex får reklam och fler kunder. Kunder som inte är kritiska till att människor utnyttjas på arbetsmarknaden.

Fräls oss ifrån ondo – Fräls oss ifrån Fas3.

Vill ni läsa andra inlägg så finns vi på löntagarbloggen.

Publicerad: 2011-10-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!