Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Framtiden är här! Vi möter den ständigt i varje stund

Framtidens ledare är också här och det kommer nya hela tiden. Fram till 2015 går ca 100 000 chefer i pension. Chefer som ska ersättas med nya. Men vad är de nya ledarnas huvuduppgift? Att förvalta eller att utveckla ledarskapet?

Publicerad: 2011-03-07

Ledarskap kan beskrivas på så många olika sätt och det görs också. Det finns en uppsjö av litteratur i ämnet. I tider av mycken fokus på innovation och kreativitet så vill jag belysa den infallsvinkeln på ledarskapet. Chefens/Ledarens främsta uppgift är att skapa förutsättningar för skapande, nytänk och kreativitet i företag och organisationer. Västvärldens största utmaning, för att behålla sitt välstånd, kan vara vår innovationsförmåga.

Vad ska driva den fortsatta utvecklingen?

Nya idéer, nya sätt att tänka och göra. Vi måste utmana det vedertagna. Våga ifrågasätta det vi gör idag och på det sätt vi gör saker idag. Nya resultat kräver nya idéer och nya handlingar. Om vi gör som vi alltid gjort får vi de resultat som vi alltid fått.

Vilka förutsättningar krävs?

En viktig förutsättning som måste finnas är en kultur där kreativitet och innovation uppmuntras. En kultur där misslyckande inte finns utan allt ses som feedback på det som görs. En av de viktigaste rollerna i detta kulturskapande är våra chefer. För lyckas med detta förändringsarbete måste cheferna ges rätt förutsättningar för att lyckas. Chefer måste kunna ha en balans i sin tillvaro, befogenheter och ansvar, tydliga förväntningar och arena att agera på.

När de har det så kan de också ge möjlighet och skapa förutsättningar för kreativa medarbetare att få använda sin fulla potential. En framtida ledares främsta uppgift blir således att vara möjliggörare för dessa framtida värdeskapare. Chefer med rätt resurser och sunda relationer skapar goda resultat.

Nu och i framtiden är utmaningen att leda ett skapande. Där öppenhet och tillit bygger framtiden. Chefen blir en nyckelperson i detta byggande. Ta chansen, led ett skapande – bli chef!

Publicerad: 2011-03-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!