Framtiden är inte över än – den har knappt börjat
Min femårige son har börjat skriva på sin första bok nu på eftermiddagen. Han berättar stolt att han ska bli författare när han blir stor. Sedan ska han prova något svårare, säger han. Inspirerad av sina äldre syskon sitter han nu fullständigt fokuserad framför datorn. Han är fylld av den inre drivkraft som är avsedd att hjälpa oss människor att förverkliga vår fulla mänsklighet. Hans pappa är förstås stolt.
Publicerad: 2009-10-19
Talesätten ”att bli allt man kan bli” eller ”att förverkliga sin fulla mänsklighet” upptäckte jag redan som tonåring. Den resan har tagit mig från Karl Marx och kemi, via socialantropologi och terapeutiskt arbete med barn, till att bli egen företagare och utbildare i personlig utveckling, ledarskapskonsult, mentor och författare.
För två år sedan gav jag ut min bok ”Att följa sitt hjärta – i jantelagens Sverige”. Kontentan av 25 års erfarenheter av svenskt arbetsliv sa mig att det var för svårt att växa som människa i dagens Sverige.
Kunskapssamhället erbjuder fler möjligheter än någonsin att växa till allt vi kan bli. Men de rådande synsätten inom arbetsliv, ledarskap, skola och samhälle befinner sig på många håll ännu i industrisamhället och tar inte vara på dagens möjligheter. Kan skolan underhålla min sons inre drivkraft? Kan chefer hjälpa honom och andra att ta fram sina bästa förmågor? Kan dagens familjesyn skapa förutsättningar den trygga uppväxt som behövs i morgondagens utmanande värld?
Vi lever i ett paradigmskifte mellan industrisamhälle och kunskapssamhälle. Ny kunskap visar på nya vägar för personligt växande i framtiden. Morgondagens skola är kanske ingen skola, utan utbildning i friare former byggd på nära relationer – t.ex. hemundervisning. Morgondagens arbetsliv kommer att ge mer näring till hjärtat för att få det bästa ur hjärnan. Morgondagens familjesyn kommer att bygga på mer tid för de nära relationerna för att skapa grunden för morgondagens skola, arbetsliv och föräldraskap.
Framtiden är inte över än – den har knappt börjat.
Jonas Himmelstrand
www.strategier.se
Publicerad: 2009-10-19
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.