Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Framtiden och mångfalden

Hur står sig svenska företag och organisationer inför arbetsmarknadens nya utmaningar? Något som det pratats om ett tag är hur pensionsavgångarna kommer att påverka arbetsmarknaden framöver. Det kan låta som något som ligger långt fram i tiden, men faktum är att Arbetsförmedlingen och Sifo har räknat på att redan om tre år har 30% av dagens arbetsföra befolkning gått i pension. De beräknar att det kommer att behövas ett nettotillskott på arbetsmarknaden med cirka 30 000 personer om året. Det är mycket folk! I Stockholmsregionen räknar Stockholms Handelskammare med att det kommer att behövas 73 000 nya akademiker till år 2030.

Publicerad: 2011-11-18

Vi kan alltså stå inför en arbetskraftsbrist i Sverige inom en väldigt snar framtid. Hur ska detta glapp lösas? Jo, bland annat genom att bättre utnyttja de personer som redan finns i Sverige men som inte lyckats ta sig in på den svenska arbetsmarknaden, som invandrade akademiker. Det är här mångfaldsfrågan kommer in. Hur möter vi kompetensbehovet? Kanske genom att titta lite bredare på vad kompetens egentligen är? Vi kommer inte ha råd att låta stora delar av Sveriges arbetsföra befolkning stå utanför arbetsmarknaden på grund av diskriminering och en snäv syn på vad kompetens är. Vi behöver en bred kompetensbas att rekrytera ifrån!

Det kommer även att krävas arbetskraftsinvandring från utomeuropeiska länder. Det är ju här det börjar bli intressant. Hur står sig Sverige då i konkurrensen med andra europeiska länder? Länder som har bättre klimat och en arbetsmarknad som inte är lika segregerad?

Det pratas även om att vi inte kommer att ha råd att ta hand om en åldrande befolkning med det system vi har idag, och att folk då kommer att tvingas jobba längre upp i åldrarna innan de kan gå i pension. Detta kräver ju att man har ett arbetsliv där folk orkar jobba längre än 65. Hur skapar man det? Kommer vi att behöva se över arbetslivets strukturer och kanske ändra en del på anställningsformer, arbetstider, semestrar och liknande? Och så som vi tror; det kommer nog att kräva att man arbetar ännu mer med personalvård, att man skapar en arbetsmiljö där personalen trivs och där ingen riskerar att diskrimineras.

Vi tror att de företag som vinner i längden är de företag som redan nu rustar sig för att möta framtidens utmaningar och satsar på att bli en attraktiv arbetsgivare där många olika slags personer kan trivas och prestera väl. Vi vinner alla på mångfald!

•Karin Bogren, grundaren av KBOOM Consulting.
•Sara Ek, konsult hos jämställdhetskonsulterna Add Gender.
•Tillsammans har de startat kursen Diverse Talent Program.

Publicerad: 2011-11-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!