Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Framtidens arbetsplats

Jag har nyligen fått chansen att ge mig in på ett nytt och spännande forskningsområde om framtidens kontorsarbetsplatser.
Som forskare inom arbetsmiljö och hälsa är jag naturligtvis väldigt intresserad av att undersöka vilka utmaningar och möjligheter framtiden för med sig för de anställdas hälsa. Framtid är ju ett ämne som verkar engagera väldigt många av oss, och detta intryck stärktes när jag började granska vad som skrivits om framtidens arbetsliv och arbetsplatser.

Publicerad: 2010-10-25

Fältet är snårigt och svårforcerat, minst sagt. Efter ett tags plöjande av högar av artiklar och böcker om framtidens arbetsliv i allmänhet och om framtidens kontorsarbetsplatser i synnerhet utkristalliseras olika genrer av litteratur. Det varierar mellan himmel och jord och handlar om mer eller mindre vetenskapliga verk om framtidens arbetsplatser och om en mängd visionära skrifter och utopier om hur vi kan tänkas ha det på våra framtida arbetsplatser.

Som ett litet smakprov på litteratur om framtidens arbetsplatser så sammanställde jag nyligen ett par rapporter till ett möte på mitt arbete. Den ena rapporten är skriven av europeiska arbetsmiljöforskare och den andra av en konsultfirma på uppdrag av ett fastighetsbolag.
Båda rapporterna tillämpar vedertagna metoder för framtidsforskning för att utforska framtidens arbetsplatser. Även om upphovsmännen till rapporterna representerar olika läger (forskare kontra näringsliv) så kokar den övergripande, och av mig här något förenklade, slutsatsen ned till att det är viktigt för företagen att konkret förbereda sig inför de utmaningar som framtidens arbetsliv för med sig, bl a i form av en åldrande och multikulturell arbetskraft som kommer att befolka de framtida kontoren.

Däremot verkar den allmänna debatten lysa med sin frånvaro om hur vi bäst förbereder oss inför dessa framtida utmaningar.

Publicerad: 2010-10-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!