Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Från A:möba till Ö:dla

I Aftonbladet kunde vi läsa om att lägga djurkaraktäristik på medarbetare är en bra modell för att förbättra kommunikationen inom en arbetsplats.

Publicerad: 2010-11-05

Eftersom det är Handelshögskolan som står för modellen väljer de tre mycket tjusiga djurkaraktärer, lejon, uggla och St.Bernardshund.
Lejonet för den handlingskraftige, ugglan som den analytiske och St. Bernardshunden som den arbetssamme.

Korridorsnacks erfarenheter av arbetslivet gör att vi parallellt vill lyfta fram några flera djurkaraktärer som ryms på arbetsplatsarken.

Kameolonten, där de typiska dragen är en lång klibbig tunga där allting fastnar och att ögonen kan riktas åt två oberoende olika håll samtidigt. Den mest kända egenskapen är dock dess förmåga att genom färgförändring hela tiden anpassa sig till gällande förhållande, eller som vi som har kläder säger: vända kappan efter vinden.

Parasiten, som skaffar sig fördelar på andras bekostnad. Mår själv allt bättre medan den drabbade mår allt sämre. Drar sig inte för att stjäla andras goda idéer eller att framhäva sig själva på kollegans bekostnad.

Hyenan, som utmärker sig för att den kan jaga sitt byte tills den går under av utmattning. Den är också känd för sitt hånfulla skratt och att den med god aptit kan svälja sådant som andra aldrig skulle göra.

Vi tror att du behöver vara uppmärksam på alla beteenden, framför allt från Homo Sapiens som kan imitera alla djurs egenskaper, bra eller dåliga.

Behöver vi verkligen ge varandra djurkaraktärer på arbetsplatsen för att kommunicera bättre, eller kan vi lära något som förhöjer vår djungel-vandring genom arbetslivet? Om så är fallet, vilken karaktär är du? Håller din omgivning med?

Publicerad: 2010-11-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!