Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Friskvård på företag

Jag heter Lisbet Olofsson och är en människa. Jag vet att många förknippar sin identitet med sitt jobb så vill ni veta mer om ”jobbLisbet” titta in på; www.halsozam.com.

Publicerad: 2009-08-18

En av mina specialiteter är ”friskvård på företag”. Har jobbat 10 år som anställd friskvårdare innan jag startade en firma på samma tema.

För mig ska friskvård integreras in i verksamheten och inte ligga som ett löst ”lullull” runt verksamheten.

Personen som jobbar med friskvård är RÄTT UTBILDAD.
Idag möter jag personen som är;

• ofta en ”redan frälst” person som plockas upp ur personalen – allt från helgutbildade massagefolk, en veckas utbildning i friskvård, hemmautbildade jätteintresserade, elitidrottsmän och kvinnor etc. Kan vara ett skyddsombud.
eller
• en sjukgymnast eller sköterska från företagshälsovården
eller
• en hälsovägledare – som jobbar mycket med rehab.

Jag är inte inne på sjukgymnastens område och knycklar till folk, jag är inte inne på sjuksysterns område och tar prover och gör hälsoundersökningar utan jag är FRISKVÅRDSKONSULT. Jag vårdar det redan FRISKA så det inte blir sjukt och har den utbildningen. Jag gillar inte att utfärda rehabplaner och vara länken mellan FK och jobb. Utan jag är en ”doer”, jag vill göra saker som ger resultat inte sitta med papper.

NU GENERALISERADE JAG GROVT, det finns många duktiga människor som gör nytta tack vare sitt stora intresse för friskvårdsbranschen. Men jag har tyvärr mött många, alltför många företag som provat friskvård och som tycker att det där var ju bara skit på grund av att man inte tar in seriösa aktörer. Man får vad man betalar för och allt detta negativa slår tillbaka.

I folkhälsosynpunkt, ekonomisk synpunkt är det människor som inte rör på sig som kostar samhället mest pengar. Samhällsekonomiskt är det den gruppen man bör satsa mest på.

Hur ser friskvården ut på din arbetsplats?

Imorgon kommer jag att berätta vad jag tycker är mest lönsamt.

Lisbet Olofsson
www.halsozam.com

Publicerad: 2009-08-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!