Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Fullblodshäst, taktisk tiger eller bufflig bulldog?

För tre år sedan blev jag certifierad NLP Master Practioner på Nordic Institut. Den utbildningen gav mig insikter om vad vi kan göra med mentala bilder. Våra tankar och bilder som vi har programmerat i vår hjärna under vår livstid sitter väldigt hårt. Dessa bilder styr oss, skapar vår identitet, våra värderingar och övertygelser. Vill vi rucka på dessa får vi ersätta eller lägga till bilder som kan hjälpa oss i framtida utmaningar.

Publicerad: 2012-02-02

Mental strategi när marken gungar
Det här med att ta plats, ta ordet och vara rak, kan kännas jobbigt. Orsakerna är många, och tankar som cirkulerar kan vara ”vågar inte”, ”har inget att säga”, ”inte ska väl jag …” Ibland är det bra att ta till en mental strategi för att ta steget och bryta sig in på nytt territorium där marken gungar.  Ett hjälpmedel som jag har använt mig av är att gå in i en ny karaktär – helt annan karaktär – en djurkaraktär.

Ta fram djuret i dig!
Varför ett djur? För att våga ta klivet ut i det okända och läskiga kan du klä dig i en passande djurutstyrsel. För att göra något annorlunda är det bra att hitta inspiration i det helt motsatta, som ett djur. Ni har kanske fått frågan från ett barn: ”Vilket djur skulle du allra helst vilja vara? Stopp. Spring nu inte till Buttricks och leta upp en djurkostym, utan det här är helt gratis. Du gör det rent mentalt, när du vill och var du vill. Vi känner alla till vilka egenskaper vissa djur har. Vad de förknippas med och vilken magkänsla vi har för dem.

Omkostymering i tre steg.

Steg 1. Välj djurkaraktär. Om du får välja ett djur som ger dig en känsla av styrka och självständighet. Vilket djur vill du vara? Mus! Fel, fel. Ta hellre ett rytande lejon. Tänk på hur djuret rör sig, hur den ser ut, hur den låter. Ta inte det den första bästa du tänker på utan tänk lite till. Är det ett djur som rör sig på land, i vatten eller i luften?

Steg 2. Förankra dig med djuret. Ok, nu har du valt din djurkaraktär. Blunda. Se ditt valda djur i en tankebild, och i samma bild ser du dig själv, gå nu in i ditt valda djur. Och försök se världen med djurets ögon. Använd dina tre starkaste sinnen för att förstärka upplevelsen:
1.    Det visuella, det du ser. Hur ser du ut i din nya djurkaraktär?
2.    Det auditiva, det du hör. Hur låter du i din nya djurkaraktär?
3.    Det kinestetiska, hur känns det? Hur känner du dig med din nya djurkaraktär.

Steg 3. Spara bilden på hårddisken
Nu har du en till bild att lägga in på hårddisken. Nästa gång du ska in på mötet, gå på anställningsintervju eller ge rak feedback till någon så tar du fram din mentala bild och du är nu ditt valda djur som ger dig det där lilla extra för att våga gå utanför din komfortabla zon.

USA:s örn och Sveriges lejon
Tänk på alla djursymboler som representerar stater, företag, familjevapen och personer. Det är inte för intet USA har örnen och vi i Sverige har lejonet … Dessa djur representerar egenskaper som vi och länderna vill bli förknippade med. Skaffa dig ett djur du också! Lycka till!

Publicerad: 2012-02-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!