Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Fuska inte om du vill vara frisk

För att vara fri(sk) så kan du inte fuska i längden med att…

Publicerad: 2011-05-17

…ta hand om dina kroppsliga, känslomässiga, mentala och själsliga behov.

Definitionen av fri(sk) som är praktiskt användbar för mig har vuxit fram ur teorier och empiri genom att vara min egen försöksråtta. För som Per-Olof Åstrand, professor i fysiologi, tydliggjorde i boken Textbook of Work Physiology: ”Human are not rats” 🙂

Fri(sk) med innebörden att det råder god balans mellan kropp, känslor, tankar och själ – utifrån dina förutsättningar. Du balanserar dig när du i stunden lyssnar på dina behov, inte begär, och sedan tillgodoser dem på ditt sätt, med dina metoder, vilka passar bäst för dig.

Kroppen är vårt verktyg vi lever och erfar livet igenom och den strävar alltid efter balans. Basalt är att tillgodose kroppens basala behov; syre, vatten, sömn, mat/näring, rörelseglädje/vila och sex/närhet och beröring. Sorry, men basala behoven går inte att fuska med i längden om du vill vara fri(sk) hur tråkigt den än låter och hur mycket vi än försöker ”lura” kroppen:-)

Känslor, tankar och själ är verktyg/redskap som är till vår hjälp för att leva ett mer balanserat liv där vi upplever ökad balans och livsglädje.

En del forskning visar på stark koppling i hjärnans arbetsminne mellan känslor och tankar. Vårt arbetsminnes känslomässiga del arbetar lika intensivt som vårt mentala arbetsminne, det logiska tänkandet, vilket är intressant eftersom vi sedan länge använder uttryck som ”förnuft och känsla”, ”hjärta och hjärna måste samverka”:-)
Själen ser jag som en del av ett högre medvetande och påverkar mig att göra eller att låta bli att göra saker som ofta kan verka helt galet men det visar sig senare vara ett genialt drag. Kanske är det är genialiteten finns? I härvarandet och livets eviga strävan efter balans.

Känslomässiga, mentala och själsliga behov tar sig i uttryck genom kroppen så vi behöver även använda olika metoder för att på ett för oss konstruktivt sätt uttrycka och tillgodose dessa behov.

Lever du din visdom och tar hand om dina olika behov med för dig fungerande metoder utifrån dina förutsättningar och den livssituation du är i för tillfället?

Med ökad balans i och mellan kropp, känslor, tankar och själ är vi enklare härvarande och varsamma om oss själva. Vi känner oss stärkta, empowered, och drar vår väg med bestämda steg:-)

Ta väl hand om dina behov och var varsam om dig så drar vi vår väg imorgon 🙂

Publicerad: 2011-05-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!