Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Fyra sekunder för din hälsa

Förmodligen sitter du vid en dator när du läser det här. Kanske har du redan suttit här en god stund. Möjligen sitter du här varje dag, och eventuellt är du en av de många som vet att du måste röra på dig och variera din arbetsställning för att kroppen ska må bra. Men inte just nu. Ska bara…

Publicerad: 2010-10-21

Men fyra sekunder kanske du har tid med? Bra – då ska jag bjuda på en enkel övning som kan göra stor skillnad för att minska risken för belastningsbesvär för dig som jobbar framför datorn.

Först lite bakgrund. När vi jobbar med tangentbord är det lätt att vi spänner musklerna i underarmar, skuldror och nacke. Även om vi försöker ha en bra arbetsställning så är det svårt att helt undvika, eftersom vi utför ganska små rörelser med ganska stora muskelgrupper. Är vi mycket fokuserade, har svårt att se skarpt eller är stressade ökar vi spänningen ännu mer. Och även lite spänning gör att blodcirkulationen hindras och vi löper risk att på sikt drabbas av inflammation. Musarm, typ.

Det fina i kråksången är att om vi kan slappna av i muskulaturen så tar det bara ungefär fyra sekunder innan vi har full genomblödning igen. Nytt, friskt blod strömmar genom trötta muskler och sköljer bort slaggprodukter och tillför nytt syre.

Här kommer övningen:
1. Ta bort händerna från tangentbordet och räta på kroppen.
2. Dra upp axlarna så långt du kan och andas in djupt.
3. Andas ut och släpp ner axlarna försiktigt igen. Klart!

Extramaterial: Vill du öka på effekten – gör övningen några gånger. Kanske rulla axlarna bakåt och framåt eller hitta på några andra sköna moves.
Sensmoral: Du behöver inte göra tidsödande, krångliga övningar för att ta väl hand om din kropp. Men du behöver göra något. Ofta.

Ha en skön dag!

Publicerad: 2010-10-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!